Кадр з серіалу "Миротворець" / фото HBO Max

Серіал "Миротворець": перший погляд на божевільний спін-офф "Загону самогубців" Джеймса Ганна

16:45, 14.01.2022
5 хв.

13 січня HBO Max випустив перші три епізоди супергеройського серіалу "Миротворець" (Peacemaker) від режисера Джеймса Ганна, що є спін-оффом торішнього "Загону самогубців: Місія навиліт" його ж авторства. Тоді ексцентричний режисер зумів виправити всі помилки свого попередника 2016 року, знявши просто розривне кіно. Тепер він вирішив повторити успіх на "малому екрані". Чи вдалося йому це, читайте в огляді УНІАН.

У серпні минулого року в світовий прокат вийшов супергеройський бойовик "Загін самогубців: Місія навиліт" (The Suicide Squad) за мотивами коміксів DC від режисера Джеймса Ганна, перед яким стояло нелегке завдання – реабілітуватися за провал свого попередника, знятого в 2016 році Девідом Ейром. І йому це більш ніж вдалося!

Однією з проблем першого фільму було те, що студійні боси настільки намагалися загнати його в рамки масового кіно без строгих вікових обмежень, що в підсумку він вийшов абсолютно прісним. Очевидно, зрозумівши свою помилку, Джеймсу Ганну все ж зважилися дозволити відірватися наповну, тим більше, що в підконтрольному Діснею Marvel йому такої свободи не дають.

У підсумку Ганн зняв щось в дусі "Вартових Галактики", але абсолютно без цензури. Це було божевільне видовище з колоритними персонажами, добірним чорним гумором, річками крові та безліччю безглуздих смертей.

Одним з найяскравіших персонажів тоді став Крістофер Сміт / Миротворець у виконанні актора-рестлера Джона Сіни ("Бамблбі", "Форсаж 9"). Виявилося, багаторазовий чімпіон світу вельми гідно справляється з комедійними ролями. Саме його персонаж вийшов одним з найбільш гротескних – такий собі придуркуватий Капітан Америка, який, цитуючи його самого, "заради миру готовий вбивати стільки жінок і дітей, скільки буде потрібно".

У підсумку Сіна своїми акторськими талантами вразив не тільки публіку, але і самого Джеймса Ганна. Тож коли режисерові запропонували зняти після "Загону самогубців" окремий серіал про одного з героїв, він відразу ж вибрав Миротворця. І хоча героя нібито вбили у фіналі фільму, вже в сцені після титрів стало зрозуміло, що він повернеться – і не як приквел, а як продовження. За підсумками перших епізодів серіалу можна сміливо стверджувати, що тим, кому сподобався фільм, новий проект також "зайде". Однак деякі відмінності все ж є.

Події серіалу розгортаються через 5 місяців після фіналу "Загону самогубців". Крістофер Сміт знаходиться в лікарні, практично оговтавшись після поранень. І з подивом для себе він виявляє, що його ніхто не охороняє і не збирається повертати до в'язниці. На радощах він залишає лікарню і йде на зустріч до свого минулого. Саме серіал повинен трішки більше розповісти про минуле героя, про яке не так вже й багато було відомо за підсумками фільму. А точніше – показати людську сторону Сміта, давши зрозуміти, чому він таким став.

Загалом, звісно, причина банальна – улюблений татко. Расист, гомофоб і шовініст Август "Оггі" Сміт на прізвисько "Білий Дракон", роль якого виконує канонічний "рідкий Термінатор" Роберт Патрік, на ділі виявляється куди більш мерзенним персонажем, на тлі якого сам Миротворець здається душевним хлопцем, який просто став жертвою обставин і виховання. Показовою є перша зустріч героя з батьком після виходу з лікарні – замість хоч найменшого співпереживання, він отримує докір, чому він дозволив себе підстрелити, та ще й чорношкірому.

Загалом, ви і оком моргнути не встигнете, як будете щосили співпереживати цьому душевному божевільному придурку, якому, судячи з усього, зовсім не чуже поняття дружби і турботи. Особливо це видно по відношенню Сміта до його ручного білоголового орла (звичайно ж, у суперпатріота в якості домашнього вихованця буде саме символ Америки). Птах взагалі став прикрасою серіалу, і цей прийом Ганн використовує вже не вперше.

Зрозуміло, випускають Миротворця на свободу не просто так, а щоб він продовжив працювати на АРГУС у складі нової команди. Входять в неї як вже відомі по фільму персонажі – агент Емілія Харкорт (Дженніфер Холланд) і технар Джон Економос (Стів Ейджі), впевнені, що їх заслали працювати з Миротворцем через непослух під час місії "Загону самогубців", так і нові обличчя – досвідчений оперативник Клемсон Мьорн (Чікуді Івуджі) та новачок Леота Адебайо (Даніель Брукс), яка не така проста, як здається на перший погляд. Разом команда має протистояти якомусь проекту "Метелик", суті якого Миротворцю спочатку не розповідають, поки він вельми пікантним чином не стикається з одним з "метеликів".

З'явиться тут і ще один персонаж з коміксів – відбитий на всю голову фанат Едріан Чейз на прізвисько "Лінчеватель", роль якого виконує Фредді Строма. Ще один персонаж, на тлі якого аморальний і придуркуватий Миротворець здається трішки більш адекватним.

В цілому, за підсумками перших трьох епізодів, серіал "Миротворець" радує глядача соковитою картинкою, відмінним рок-саундтреком (чого вже там, у Ганна відмінний музичний смак, який він вміло перетягує в усі свої фільми) і добірним чорним гумором на межі фолу. Одночасно фільм жорстко проходиться по патріатизму "білої Америки" і висміює супергероїв, що беруть правосуддя в свої руки за всяку ціну.

Окремої похвали заслуговують заставочні титри перед епізодами, в яких герої серіалу танцюють під пісню "Do Ya Wanna Taste It" норвезької глем-метал-групу Wig Wam (вони, до речі, представляли свою країну з цією піснею на Євробаченні 2005 в Києві).

***

З іншими кіносеріальними новинками тижня ви можете ознайомитися в нашому окремому матеріалі.