Кадр з фільму "Загін самогубців 2"

Що подивитися на вихідних: реабілітація "Загону самогубців" і пошук ідеального чоловіка

08:31, 05.08.2021
12 хв.

Цього тижня в українських кінотеатрах з'являться відразу дві гідні уваги і абсолютно різні прем'єри. По-перше, це довгоочікуваний сиквел-перезапуск супергеройського бойовика "Загін самогубців" від Джеймса Ганна, а, по-друге, нетиповий науково-фантастичний ромком "НЕідеальний чоловік" з Деном Стівенсом. УНІАН вже подивився обидва фільми і готовий поділитися з читачами свіжими враженнями.

Що нового в кінотеатрах з 5 серпня

Цього тижня до "великих екранів" нарешті дістався супергеройський бойовик з елементами чорного гумору "Загін самогубців: Місія навиліт" / The Suicide Squad (США, 2021). Це десятий повнометражний фільм в рамках розширеного всесвіту DC. УНІАН вже встиг подивитися довгоочікувану новинку і готовий поділитися свіжими враженнями.

Почнемо з передісторії. У 2016 році на екрани вийшов "Загін самогубців" від режисера Девіда Ейра. Картина викликала небувалий ажіотаж ще задовго до виходу, але в підсумку з тріском провалилася – її рознесли як критики, так і глядачі. І навіть, здавалося б, харизматичні герої у виконанні топ-зірок Голлівуду – Марго Роббі, Джаред Лето і Вілл Сміт – не врятували це нудне сумбурне видовище. Фільм тоді критикували за те, що персонажі в результаті вийшли безликі, лиходій – абсолютно невиразним, та й з мотивацією у всіх туговато було.

І тим не менше, незабаром стало відомо, що продовження у фільму таки буде. Але вже з новим режисером і оновленим акторським складом. Так, режисерське крісло зайняв Джеймс Ганн – той самий, який відзначився вельми продуктивною співпрацею з прямими конкурентами DC – Marvel Studios. Зокрема, раніше Ганн поставив успішні дві частини "Вартових Галактики" і зараз працює над третьою частиною франшизи. Також на його рахунку режисерська робота над менш вдалим "Тор 2: Царство темряви" і участь у написанні сценарію епічних "Месники: Війна нескінченності".

Тим часом акторський склад у нового "Загону самогубців" вийшов змішаним – частково героїв зберегли в сюжеті, а частково – замінили. Так, одним з центральних знову став персонаж Харлі Квін у виконанні Марго Роббі, чий сольник 2020 року випуску виявився також не найуспішнішим. При цьому Ганн вніс деякі зміни в її образ – замість строкатих нарядів тепер переважає канонічна чорно-червона гама, з додаванням елементів байкерського стилю, також зникли деякі татуювання і написи на костюмах (подейкують, Роббі вони теж не подобалися). Сама Харлі при цьому нарешті вийшла самодостатніми персонажем, дійсно здатним являти загрозу і розбиратися з ворогами, а не банально страждати через чоловіків і вередувати, як було в попередніх двох фільмах.

Також у новому "Загоні самогубців" до своєї ролі повернувся Джоел Кіннаман, який зіграв керівника суперлиходійської спецкоманди, героя-військового Ріка Флега. Цей персонаж також зазнав деяких змін, ставши більш жартівливим і бунтарським.

Серед інших знайомих облич – Джай Кортні, який повторно втілив образ Джорджа "Діггера" Гаркнесса / Капітана Бумеранга. Аманду Уоллер, яка, власне, і задумала зібрати загін, знову зіграла оскароносна Віола Девіс. На цьому, камбеки з першої частини закінчилися – Джаред Лето, який виконав роль Джокера в першому фільмі, як і Вілл Сміт, що зіграв роль Дедшота, до своїх ролей не повернулися.

Зате акторський склад поповнили нові яскраві персонажі. По-перше, це суперснайпер Роберт Дюбуа / Бладспорт у виконанні Ідріса Ельби, під зав'язку нашпигований всілякою зброєю. Амуніція героя вийшла дійсно вражаючою. Цікаво, що спочатку Ельбу розглядали як заміну Уїллу Сміту на роль Дедшота, але в підсумку під нього вирішили ввести нового персонажа. І, варто відзначити, ця ставка спрацювала. Так, цей антигерой настільки крутий і доблесний, що, мабуть, набагато краще підійде на роль супергероя, ніж всі персонажі з Ліги справедливості разом узяті!

Ще один новачок – Крістофер Сміт / Миротворець у виконанні актора-рестлера Джона Сіни, який, до речі, "порвав" всіх на голлівудській прем'єрі "Загону самогубців" 3 серпня. Виявилося, Сіна вельми гідно справляється з комедійними ролями, адже саме його персонаж став одним з найбільш гротескних – такий собі придуркуватий Капітан Америка, який, цитуючи його самого, "настільки за мир, що готовий вбивати жінок і дітей". Повірте, по ходу фільму він вас здивує.

Також в сюжет ввели цілий оберемок персонажів у виконанні Даніели Мельшіор, Девіда Дастмалчяна, Пітера Капальді, Сільвестра Сталлоне, Піта Девідсона, Аліси Брага, Майкла Рукера, Тайки Вайтіті, Нейтана Філліона, Сторм Рід, Шона Ганна і багатьох інших. Однак така кількість учасників дійства пішла "Загону самогубців" тільки на користь – їх можна було без докорів сумління вбивати всього після кількох хвилин екранного часу. Ні, серйозно, у фільмі було стільки крові, насильства і смертей (особливо за пташок прикро, схоже, Ганн їх недолюблює), що адаптоване під наш прокат доповнення до назви фільму "Місія навиліт" виглядає вельми іронічним – так безжально режисер випилював персонажів зі світу живих. І тим більш щиро глядач хвилювався за героїв, розуміючи, що в будь-який момент навіть, здавалося б, найбільш ключових персонажів можуть вбити. Особливо хвилювала доля Себастіана – цей малюк став справжньою окрасою фільму.

Взагалі, перед "Загоном самогубців" Джеймса Ганна стояло серйозне завдання – реабілітуватися за провал свого попередника. І, варто відзначити, йому це більш ніж вдалося. Складається враження, що попередній фільм настільки намагалися загнати в рамки масового кіно без суворих вікових обмежень, що в підсумку він вийшов зовсім прісним. Очевидно, зрозумівши свою помилку, цього разу студійні боси вирішили дозволити Джеймсу Ганну відірватися по повній, тим більше, що в підконтрольному Діснею Marvel йому такої свободи все ж не дають. У підсумку він зняв щось в дусі "Вартових Галактики", але абсолютно без цензури.

Підтверджують це і перші рейтинги, які новий "Загін самогубців" отримав як від критиків, так і глядачів. Так, на престижному агрегаторі кінорецензій Rotten Tomatoes фільм отримав високий рейтинг 96% свіжості, що відповідає оцінці 7,9 балів з 10. Для порівняння, у фільму 2016 року провальний рейтинг 26% схвалення від критиків і 59% від глядачів. На Metacritic друга частина "Загону самогубців" отримла 77% з позначкою "в цілому позитивні відгуки", а на IMDb – 8 балів з 10.

Наш вердикт: "Загін самогубців 2", безумовно, вартий того, щоб сходити на нього в кіно. На вас чекає божевільне видовище з колоритними персонажами, добірним чорним гумором, річками крові та безліччю безглуздих смертей. Тільки врахуйте, що з дітьми на цей фільм все ж йти не варто.

ПС: Ледь не забули, ще у нового "Загону самогубці" крутий саундтрек і є сцена після титрів, яка, дуже навіть натякає, що хоча б деякі герої ще точно з'являться в майбутніх проектах кіновсесвіту DC. Хто саме, читайте за посиланням.

Ще одна новинка тижня – романтична комедія з елементами наукової фантастики "НЕідеальний чоловік" / Ich bin dein Mensch (Німеччина, 2021) з Деном Стівенсом і Марен Еггерт в головних ролях. Це один з найбільш душевних і орієнтованих на широкого глядача фільмів останнього Берлінського кінофестивалю, який до того ж приніс виконавиці головної ролі "Срібного ведмедя". УНІАН також вже побував на допрем'єрному показі картини, тож тримайте наш відгук.

У центрі сюжету – приваблива і успішна вчена-лінгвіст Альма з берлінського Пергамського музею. Вона днями і ночами вивчає старовинний клинопис і, здається, абсолютно не знаходить часу на облаштування особистого щастя. На самому початку фільму вона відправляється на побачення з "ідеальним" чоловіком Томом, який насправді є спеціально створеним під неї розумним роботом, а в основі його свідомості лежить досвід мільярдів людей, подчерпнутий з Інтернету. Однак зовсім скоро стає ясно, що жінка абсолютно не шукає любові та стосунків, а є одним з десяти незалежних експертів, які мають дати оцінку, чи є допустимим співіснування людей з штучно створеними "партнерами мрії".

Сюжет фільму, по суті, не новий. Щось подібне ми вже бачили в другому сезоні "Чорного дзеркала" в епізоді "Я скоро повернуся" з Хейлі Етвелл і Доналом Глісоном. Ось тільки якщо там головна героїня відкидала ідеального робота виходячи з особистих емоційних мотивів, то в "НЕідеальному чоловікові" героїня робить це з науково-етичних спонукань.

По ходу фільму глядачам кілька разів показують неідеальні епізоди за участю людей і ситуації за участю роботів, з якими не виникає проблем. Здавалося б, всі переваги очевидні. Однак якщо інший учасник експерименту, непривабливий юрист за 60, в захваті від своєї нової роботизованої супутниці, адже "здається, вперше в житті його хтось захотів", то приваблива Альма, у якої не виникало б проблем з пошуком партнера, будь у неї таке бажання, акцентує увагу на тому, що якщо люди отримають можливість так просто знайти собі ідеальну пару, то зовсім скоро вони просто розучаться спілкуватися один з одним.

На тлі цього розгортається і особиста драма героїні, яка, як з'ясовується, за останній час встигла втратити кохану людину, дитину і працю останніх років свого життя, та й зі старим батьком проблеми. Зараз вона знаходиться в тому стані, коли її більше нічого не стримує, і можна нарешті дати собі волю в пошуках власного щастя. Ось тільки чи потрібно їй це?

Фільм поставила німецький режисер Марія Шрадер, яка пару років тому отримала світову популярність після прем'єри шоу "Неортодоксальна" на Netflix. І картина точно порадує цінителів німецького кіно, яким вона, цілком можливо, нагадає роботи іншого відомого представника берлінської кіношколи – Крістіана Петцольда ("Ундіна", "Барбара"). Тут на глядачів теж чекають знакові місця Берліна, приглушені кольори, атмосферний звуковий ряд і головна героїня з типовою німецькою зовнішністю і особистою драмою. Ось тільки з почуттям гумору у Марії Шрадер трішки краще – в "НЕідеальному чоловікові" вистачає комічних ситуацій, які дозволяють не надто "перевантажувати" глядача.

Варто відзначити, що критики і глядачі дуже тепло прийняли фільм – на IMDb у нього високий рейтинг 7,2 бала з 10, на Rotten Tomatoes – 91% схвалення від критиків, а на Metacritic – 79%, з позначкою "в цілому позитивні відгуки".

Наш вердикт: "ННідеальний чоловік" - це абсолютно нетипова романтична стрічка для вдумливої аудиторії, де вдало збалансовані драма і комедія, з відмінною акторською грою Дена Стівенса і Марен Еггерт. І це той випадок, коли європейське фестивальне кіно, відмінно підійде і для масового глядача.

Крім того, цього тижня в українські кінотеатри потрапить документальний фільм "Байконур. Вторгнення" (Україна, 2020), в якому дослідник Дмитро Громов і оператор Ангел Ангелов відправляться в небезпечну експедицію. Вони повинні перетнути 50 км пустелі, щоб нелегально потрапити в ангари космодрому Байконур, що знаходяться під охороною російських військових. Саме там розташований законсервований космічний корабель, а десь поруч планується запуск ракети.

Тим часом для наймолодших глядачів у кінотеатрах стартують покази анімаційного фільму "Рок Дог 2" / Rock Dog 2 (США, 2021), який розповість, як пес Боуді, який став знаменитим разом зі своїм веселим рок-гуртом, продовжать розвивати свою музичну кар'єру. Отримавши унікальну пропозицію гастролювати зі своїм поп-хітом, чотириногі музиканти починають розуміти, що слава має свою ціну, і тільки залишаючись вірним собі, можна розкрити справжню силу рок-н-ролу.

Що нового онлайн з 5 серпня

Цьогорічний тиждень виявиться досить скромним в онлайні. Мабуть, найяскравішою новинкою стане запуск на Apple TV+ серіалу "Містер Корман" / Mr. Corman (США, 2021) в жанрі трагікомедія від актора Джозефа Гордона-Левітта ("Початок", "500 днів літа", "Сноуден"). Він виступить сценаристом, режисером і продюсером серіалу, а також виконає в ньому головну роль (і заспіває).

Фільм розповість історію шкільного вчителя з Лос-Анджелеса, який попутно грає в музичній групі, намагається знайти своє місце в житті та розібратися, чи все він робить правильно.

Також в серіалі задіяні зірка серіалу "Наркос" Артуро Кастро, репер Logic і такі зірки великого кіно, як Джуно Темпл, Хьюго Урвінг і Джеймі Чанг.

Тим часом на Netflix стане доступний музичний фільм "Кішки" / Cats (США, Великобританія, 2019). Свого часу картина на основі однойменного мюзиклу англійського композитора Ендрю Ллойда Веббера, що зібрала вражаючий акторський склад (Ідріс Ельба, Іен Маккеллен, Тейлор Свіфт, Ребел Вілсон, Джеймс Корден, Джуді Денч), отримала розгромні відгуки критиків. Тож, якщо ви тоді не захотіли витрачати гроші на це видовище, у вас з'явиться шанс надолужити згаяне. Принаймні для того, щоб в палких кінематографічних суперечках уникнути ситуації "не дивився, але засуджую".

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся