15 жовтня стартує фестиваль "Нове німецьке кіно" / кадр з фільму "Ундіна"

Кіноафіша на тиждень: фестиваль німецького кіно, три українські новинки та голлівудські красені

08:25, 15.10.2020
11 хв.

15 жовтня стартує фестиваль "Нове німецьке кіно", в рамках якого українських кіноманів знайомитимуть з останніми новинками з Німеччини. Деякі з них вже встигли підкорити престижні кінофестивалі. Також новий прокатний тиждень підготував одразу три прем'єри українського виробництва і ще кілька різнопланових картин з інших країн. Ну а своїми акторськими роботами глядача порадують голлівудські красені Джуд Лоу і Том Харді. Детальніше про всі прем'єри 15 жовтня читайте в огляді УНІАН.

Фестиваль Нове німецьке кіно 2020

Вже не перший десяток років українських глядачів знайомлять з останніми кіноновинками з інших країн в рамках тематичних фестивалів. Тиждень німецького кіно є одним з найстаріших з них – в 2020 році фестиваль пройде вже в 26-й раз. Традиційно, поряд з тижнями британського кіно, він викликає чи не найбільший ажіотаж серед українських кіноманів. Все ж німецьке кіно – воно хоч і специфічне, але має багаторічні традиції і нерідко блищить на престижних міжнародних кінофестивалях.

Отже, цього року українським кіногурманам протягом тижня з 15 по 21 жовтня у головному артхаусному кінотеатрі столиці "Жовтень" показуватимуть шість німецьких фільмів 2018-2020 років випуску. Також паралельно фестивальні покази відбудуться в Одесі, а в наступні тижні німецьке кіно переміститься до інших українських міст – Дніпро, Львів і Харків.

Відкриє фестиваль мелодрама "Ундина" (Undine, 2020) від одного з головних стовпів сучасного німецького кіно Крістіана Петцольда. Режисер в останні роки переважно знімає драматичне кіно про долі жінок і нещасливе кохання ("Барбара", "Фенікс", "Транзит"), і цього разу знову не зраджує собі. На глядачів чекає історія всепоглинаючої любові на межі життя і смерті на тлі сучасного Берліна (тим, хто закоханий в це місто – фільм просто рекомендований), з відсиланнями до міфу про прекрасних, але жорстоких русалок. Картина отримала приз ФІПРЕССІ на Берлінському кінофестивалі 2020.

Паула Бір / кадр з фільму "Ундіна"

Головну роль в картині виконала молода німецька акторка Паула Бір, яка вже встигла накопичити значний послужний список ("Франц", "Робота без авторства", "Людвіг II") та кілька престижних нагород, включаючи "Срібного лева" Берлінського кінофестивалю 2020 року за кращу жіночу роль у фільмі "Ундина". Вона також зіграла в попередньому фільмі Петцольда "Транзит". Головна чоловіча роль дісталася ще одній молодій зірці європейського кіно –Францу Роговскі (все той же "Транзит", "Між рядами", "Хеппі-енд").

Ще один фільм у програмі, що блищав цього року на Берлінському кінофестивалі – тригодинна кримінальна драма "Берлін Александерплац" (Berlin Alexanderplatz, 2020). Це екранізація знаменитого однойменного роману Альфреда Дебліна, яка переносить дію з 20-х років минулого століття в наші дні.

Кадр з фільму "Берлін Александерплац"
У центрі сюжету – нелегальний мігрант із Західної Африки, який хоч і поклявся стати кращою людиною, все одно під впливом обставин вливається в підпільний світ німецької столиці.

Також українські кіноглядачі в рамках "Тижня німецького кіно" зможуть подивитися драму "Мій кінець. Твій початок" (Mein Ende. Dein Anfang, 2019) про життя після трагічної загибелі коханої людини, трилер "Повітряна куля" (Ballon, 2018) про спроби двох сімей з НДР втекти до Західної Німеччини на саморобній повітряній кулі, комедію "Ім'я" (Der Vorname, 2018) про справжній переполох через плани майбутніх батьків назвати дитину Адольфом і драму "Руйнівниця системи" (Systemsprenger, 2019) про важку дитину.

Українські кінопрем'єри тижня

15 жовтня в українському кінопрокаті буде відразу три нових українських фільми. По-перше, це історична пригодницька стрічка "Фортеця Хаджибей" ("2020), знята в копродукції з Грузією і Туреччиною. Події фільму відбуваються в період російсько-турецької війни за території Північного Причорномор'я. Козак Андрій повинен передати важливу інформацію в Стамбул, але для цього йому ще треба звільнити з темниці батька своєї коханої – турецької красуні Фатіми. Молоді люди зголошуються на ризиковану операцію.

Інші два свіжих українських фільми в кінопрокаті – документальні. Картина "Весільний спадок" (2020) познайомить глядачів з весільними звичаями та обрядами з різних куточків України. Завдяки цій картині ви зможете поринути у світ багатої, яскравої та різноманітної весільної культури 8 областей країни: Київської, Черкаської, Чернігівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Харківської, Рівненської та Чернівецької.

Друга українська документалка також розповість про українські традиції, цього разу кулінарні. У фільмі "Борщ. Секретний інгредієнт" (2020) відомий український шеф-кухар і телеведучий Євген Клопотенко вирушить в подорож по всій Україні, щоб знайти секретні інгредієнти головної страви українців. З фільму ви дізнаєтеся, що, наприклад, Тарас Шевченко любив борщ на карасях, а в родині Івана Франка в блюдо завжди нарізали баклажан. На Полтавщині додають сушені груші, а на Київщині чорнослив. На Галичині колір борщу коричневий, а в Одесі помаранчевий. Борщ варитиметься високо в Карпатах і військовій польовій кухні під Бердянськом, в їдальні Чорнобильської АЕС і прямо в центрі Ужгорода, в резиденції сучасних художників і в гуцульському селі, у вишуканому львівському ресторані та в хатинці пасічника під кордоном з Білоруссю.

Та інші кінопрем'єри 15 жовтня

2020-й рік фактично залишив кіноглядачів по всьому світу без гучних прем'єр. Спочатку вихід фільмів переносили через карантин, що почався в березні та спричинив закриття кінотеатрів. Великі прокатники сподівалися надолужити згаяне восени, проте непереконливі касові збори блокбастерів "Тенет" і "Мулан" показали, що глядачі ще не готові ходити в кіно настільки, щоб фільми було вигідно випускати в прокат. Тим більше, що в США робота кінотеатрів досі не відновлена, а це все ж основний ринок, що приносить найбільший дохід.

У підсумку, і ми з вами в Україні разом з американцями залишилися без великих прем'єр, вже, очевидно, до кінця року. "Не час вмирати", "Дюна", "Чудо-жінка: 1984", "Чорна вдова", "King's Man: Початок" – лише невелика частина з того, що ми не побачимо цього року на великому екрані. Більш того, через такі ось переноси, заплановані на 2021 рік картини також переносяться – вже стало відомо, що прем'єру нового "Бетмена" з Робертом Паттінсом пересунули на 2022 рік.

Таким чином, українські кінотеатри заполонили переважно менш амбітні картини, більш незалежні проекти і роботи минулих років. Зрозуміло, серед них можна відшукати цілу безліч гідних картин, однак, на жаль, вони поки не в змозі заманити глядачів в кінотеатри в необхідних масштабах. Про те, як кінотеатри виживають без глядачів і кінопрем'єр, докладніше ви можете прочитати в нашому окремому матеріалі.

Але повернемося до кінопрем'єрів прокатного тижня, що стартує 15 жовтня. Цього дня в український прокат нарешті виходить кримінальна драма "Капоне" (Capone, 2020) про легендарного гангстера Аль Капоне, що діяв в 1920-1930-х роках на території Чикаго. Сюжет картини зосередиться на останніх роках життя Капоне, коли після звільнення з в'язниці він залишається без свого колишнього впливу, здоров'я і друзів, і йому залишається лише згадувати про своє темне минуле.

Картина спочатку планувалася до виходу в кінотеатрах, але через пандемію вийшла ще в травні на стрімінгових платформах. І за підсумками отримала посередні відгуки, не зумівши скласти гідну конкуренцію легендарним "Недоторканним" (1987) Брайана Де Пальми.

Тим не менш, фільм інтригує своїм акторським складом. Роль Аль Капоне у фільмі виконав володар безлічі престижних нагород і улюблениць жінок, англійський актор Том Харді ("Початок", №Божевільний Макс: Дорога люті", вижив", "Дюнкерк", "Легенда Г'ю Гласса", "Веном"), втім, змінений тут до невпізнання. До слова, для нього це не перше втілення відомого злочинця в кіно. До цього він вже встиг зіграти найжорстокішого ув'язненого Великобританії Чарльза Бронсона ("Бронсон", 2008) і братів-близнюків Рональда і Реджинальда Креїв – гангстерів, які тероризували Лондон в 60-х роках ("Легенда", 2015).

Компанію на знімальному майданчику йому склали Метт Діллон ("Дім, який побудував Джек", "Дикість", "Зіткнення"), Кайл Маклахлен ("Твін Пікс", "Синій оксамит", "Секс і місто") і Лінда Карделліні ("Зелена книга", "Горбата гора", "Месники: Ера Альтрона").

Ще один британський красень, який буде радувати глядачів цього тижня на великих екранах – Джуд Лоу ("Талановитий містер Ріплі", "Гаттака", "Близькість", "Шерлок Холмс", "Молодий Папа"). У трилері "Гніздо" (The Nest, 2020) мова піде про талановитого підприємця Рорі, у якого є все – розкішний особняк, успішний бізнес, красуня дружина і слухняні діти. У гонитві за наживою він кидає все і відправляється в Англію підкорювати нові вершини. Але Старий світ не такий простий, тому Рорі доводиться викручуватися, брехати і зраджувати, щоб зберегти свій розкішний стиль життя. Роль дружини головного героя у фільмі виконала Керрі Кун ("Зникла", "Месники: Війна нескінченності", "Вдови", "Грішниця").

Прем'єра фільму відбулася в січні 2020 року на головному фестивалі незалежного кіно Sundance, де критики оцінили його позитивно. На престижному кіноагрегаторі Rotten Tomatoes картина утримує рейтинг 88%, заснований майже на сотні рецензій. Також фільм "Гніздо" отримав одразу три нагороди на Deauville American Film Festival 2020, в тому числі Гран-прі фестивалю.

Найменших кіноглядачів цього тижня порадує китайська пригодницька анімація "Космічна пригода" (Kun ta: Fan zhuan xing qiu, 2017), яка розповість про далеку планету Кеплер. Колись вона процвітала, а джерелом суперенергії для планети служив багатовіковий чарівний ліс з дерев Кар-Лало. Але після приходу землян ліс був повністю знищений, а Кеплер приречений на вимирання. Щоб відродити оазис і врятувати свою землю, троє друзів борються зі злими землянами і гігантськими роботами, пускаються в небезпечну подорож на саме дно вулкана. І все заради того, щоб розшукати останнє насіннячко Кар-Лало, яке відродить планету.

І остання кінопрем'єра тижня – бойовик "Мала з характером" (The Doorman, 2020) з бунтаркою Рубі Роуз в головній ролі. Витончена, але бойова австралійська актриса вже встигла засвітитися у кількох успішних бойовиках, серед яких "Джон Вік 2", "Три ікси: Реактивізація" і "Обитель зла: Остання глава", а також в популярному серіалі "Помаранчевий – хіт сезону" і в ролі Бетвумен серіальній франшизі за коміксами DC від каналу CW ("Бетвумен", "Супергьорл", "Флеш", "Стріла" і "Легенди завтрашнього дня").

У "Малій з характером" Рубі Роуз продовжить демонструвати свої бойові навички і сталевий характер, цього разу виконавши роль жінки-офіцера морської піхоти Елі, яка під час служби своїй країні зіткнулася з травмуючими подіями. Тепер вона повертається додому в пошуках можливості зцілитися і влаштовується швейцаром в лабіринтному історичному житловому будинку в Нью-Йорку. Однак незабаром вона зустрічає найманця, який зробить все, щоб знайти витвір мистецтва, захований в стінах будівлі. Компанію на знімальному майданчику їй складе легендарний французький актор Жан Рено ("Леон"," "Нікита", "Багряні ріки", "Прибульці").

Також в українських кінотеатрах продовжать показувати фільми, що вийшли в минулі тижні: ексцентрична комедія "Історія Девіда Копперфілда", кримінальна драма "Чесний злодій", документальна кінострічка "Жжінка", комедія "Дружини героїв" та інші.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся