Ліна Хіді в "Грі престолів" / фото hbo.com

У зірки культового шоу "Гра престолів" Ліни Хіді зовсім скоро виходить новий проект - з 15 липня в українських кінотеатрах можна буде побачити екшн-комедію "Пороховий коктейль", де Хіді зіграла елітного кілера Скарлетт, яка повертається в "велику гру" заради допомоги своїй дочці.

З такого приводу ми разом з "Вольга Україна" вирішили згадати кращі ролі харизматичною акторки, яка з легкістю додає шарму кожному зі своїх проектів.

Народившись на Бермудах в сім'ї британського поліцейського офіцера, Ліні Хіді було сім, коли сім'я повернулася до Англії, де майбутня зірка почала займатися балетом. У 17 років після участі в спектаклі в Королівському національному театрі, юне обдарування була помічена кастинг-агентами, які запросили її на проби у картину Стівена Джилленхола (так-так, батька акторів Джейка і Меггі Джилленхол) "Біля води". Так і відбувся дебют Хіді у великому кіно в 1992 році. До навчання і балету вона не повернулася, закохавшись раз і назавжди в кіновиробництво.

"Я ніколи не мріяла бути актрисою, все дитинство "хворіла" виключно балетом. Думала, що якщо нічого з ним не вийде, то стану стилістом-перукарем, в 16 років навіть стала виписувати журнали і придивлятися до курсів. Але я опинилася в потрібний час в потрібному місці, витягла свій щасливий квиток. Стівен Джилленхол - не просто відмінний оповідач і режисер, але й неймовірно благородна людина. На зйомках "У води" я закохалася в кіно і зрозуміла, що це саме те, чого я так шукала", - ділилася актриса в інтерв'ю в 2006 році.

Після успіху цієї драми Хіді стала отримувати все більше пропозицій про зйомки, в основному в костюмних британських постановках, одним з найяскравіших прикладів стала "оскароносна" драма "Під кінець дня" з Ентоні Хопкінсом та Еммою Томпсон. І критики, і глядачі виявляли прихильність молодій актрисі, тож головні жіночі ролі не змусили себе чекати. У 1994 році на екрани виходить екранізація Редьярда Кіплінга "Книга джунглів" від Стівена Соммерса, який в майбутньому зніме трилогію "Мумія". Ліна Хіді зіграла роль Кетрін Брайдон, подругу дитинства Мауглі та його романтичний інтерес.

У 90-х актриса продовжувала активно зніматися в кіно і на телебаченні, яке пропонувало їй більш оригінальні ролі, ніж чергова "інженю з минулого". Мабуть, найяскравішою роллю тієї епохи стала екранізація Олександра Пушкіна "Онєгін" з Рейфом Файнсом і Лів Тайлер, в якій актриса зіграла роль Ольги.

Змінити імідж "британської троянди", яка постійно знімається в екранізаціях класики, допоміг американський трилер "Плітка", що вийшов в 2000 році й став поворотним моментом в житті акторки. "Плітка", що вийшла на хвилі молодіжних трилерів тієї епохи, виділився своїм більш серйозним сюжетом і кращої критикою з боку преси. Крім Хіді, у фільмі також знялися Джеймс Марсден, Кейт Хадсон, Джошуа Джексон та Норман Рідус.

Після цього фільму Ліна Хіді все частіше знімається в американському кіно. В середині нульових її запрошують відразу в кілька високобюджетних постановок: актрисі дістається одна з ролей в "Братах Грімм" Террі Гілліама з Меттом Деймоном і Хітом Леджером, а після - роль королеви Горго, дружини Леоніда в епічному кінокоміксі "300 спартанців" Зака ​​Снайдера.

Свій бунтарський імідж Хіді підкріпила і вельми незвичайним ромкомом - "Уяви нас разом", в якому грає разом з Пайпер Перабо. Якщо зараз історії про гомосексуальну любов та симпатію поступово стають звичними для масового глядача, то 16 років тому це було новинкою і чимось абсолютно свіжим.

Успіх цих проектів і нова впізнаваність актриси привернула увагу босів телеканалу "Fox", які шукали головну актрису для амбітного шоу "Термінатор: Хроніки Сари Коннор". Допомогло і вельми вловима схожість Хіді з Ліндою Хемілтон. Всього було випущено в ефір 31 епізод серіалу, чия виробнича вартість була занадто високою для поточних рейтингів. Незважаючи на це, шоу отримало високі оцінки критиків і власну фан-базу. Преса не раз відзначала, що "Термінатор: Хроніки Сари Коннор" - це найкращий проект серед всіх відгалужень від оригінальних двох фільмів Джеймса Кемерона.

У 2011 році HBO випускає культове шоу "Гра престолів", в якому Ліні Хіді дісталася роль Серсеї Ланністер - абсолютно негативного і трагічного персонажа, від якої при цьому неможливо було відірвати очей. "Гра престолів" з її неймовірною популярністю по всьому світу вивела в стратосферу популярності абсолютно весь акторський склад: і молодь, і ветеранів. За роль Серсеї актриса отримала безліч премій і номінацій, включаючи п'ять номінацій на премію "Еммі".

Але незважаючи на свою зайнятість в шоу, Хіді продовжувала зніматися в інших проектах. Особливо індустрія виділяла дві її ролі в якісних жанрових фільмах, в першу чергу в фантастиці "Суддя Дредд", де актриса втілила образ безжальної "Ма-Ми".

Також разом з Ітаном Хоуком, партнером по найпершому фільму актриси "Біля води", Хіді зіграла в першій частині майбутньої франшизи "Судна ніч". Точніше спочатку франшизи не передбачалася, але серйозний комерційний успіх першої частини зробив це неминучим. Ліна Хіді тут вже була ні лиходійкою, ні жорстокої предводителькою банди, а обережною переляканою домогосподаркою, вже вкотре довівши свій широкий акторський діапазон.

Крім того, акторка повернулася до ролі королеви Горго в продовженні "300 спартанців", а також зіграла в комедійній інтерпретації класики "Гордість, упередження і зомбі". У 2019 му році Хіді стала частиною акторського ансамблю комедії "Боротьба з моєю родиною" з Флоренс П'ю та Двейном Джонсон, ще раз підтвердивши свій неабиякий комедійний талант. І ось зараз актриса повертається у велике кіно разом з екшн-комедією "Пороховий коктейль", в якій зіграла кілера зі стажем Скарлетт, яка 15 років тому була змушена залишити свою доньку-підлітка Сем (Карен Гіллан) під опікою зв'язкового Нейтана (Пол Джаматті). І ось тепер, коли Сем пішла по стопах своєї матері і потрапила в серйозні неприємності, Скарлетт готова знову вийти з тіні на захист свого "левеня". Вже що-що, а ролі матерів різного ступеня складності характеру  Ліні Хіді не звикати грати на великому і малих екранах.

Екшн-комедія "Пороховий коктейль" з 15 липня з'явиться в українських кінотеатрах.