Кадр з фільму "Не час помирати" / фото Universal Pictures

Що подивитися на вихідних: прощання з шостим Бондом і шок-контент з Канн

08:27, 30.09.2021
10 хв.

В останній день вересня прокатники вирішили порадувати кіноманів шквалом новинок. Нарешті до великих екранів добереться чергова частина бондіани "Не час вмирати" – остання для Деніела Крейга в ролі агента 007. Також глядачі зможуть подивитися шокуючий фільм-переможець Каннського фестивалю 2021 "Титан", романтичну комедію "Побачення в Нью-Йорку" і божевільний фантастичний бойовик "В'язні країни привидів" з Ніколасом Кейджем. Онлайн вийде трилер "Винний" з Джейком Джилленхолом, мюзикл "Діана" і документальний фільм про Брітні Спірс. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 30 вересня

Ну що ж, це сталося! 25-й фільм бондіани і останній з Деніелом Крейгом в ролі агента 007 все ж виходить в широкий прокат. Спочатку шпигунський бойовик "Не час вмирати" / No Time To Die (Великобританія, США, 2021) повинен був з'явитися в кінотеатрах ще в квітні 2020 року, і кіностудія Universal Pictures вже навіть щосили почала вкладатися в рекламну кампанію. Однак пандемія сплутала всі плани. У підсумку фільм багаторазово переносили, в результаті визначивши фінальною датою старту прокату 30 вересня 2021 року.

Події фільму розгортаються через кілька років після попереднього фільму – "007: Спектр" (2015). Джеймс Бонд покинув службу в МІ-6 і насолоджується безтурботним життям на Ямайці. Однак пізніше до нього звертається його друг і співробітник ЦРУ Фелікс Лейтер, який просить допомогти в пошуках зниклого вченого Вальдо Обручева. Коли стає очевидним, що Обручев викрадений, Бонд повинен протистояти лиходієві з претензійним ім'ям Люцифер Сафін, чиї плани можуть привести до загибелі мільйонів людей.

Крім Деніела Крейга, до своїх ролей повернуться герої з попередніх частин бондіани у виконанні Леї Сейду, Бена Уішоу, Наомі Харріс, Джеффрі Райта, Крістофа Вальца, Рорі Кінніра і Рейфа Файнса. Серед новачків франшизи – Рамі Малек, Лашана Лінч, Ана де Армас, Далі Бенсала, Біллі Магнуссен і Давид Денсік.

Нагадаємо, всього роль агента 007 Джеймса Бонда, починаючи з 1962 року, виконали шість акторів: Шон Коннері, Джордж Лезенбі, Роджер Мур, Тімоті Далтон, Пірс Броснан і Деніел Крейг. Останній знявся в п'яти фільмах про Бонда з 2006 по 2021 роки. Вже відомо, що франшизу планують продовжувати, але з новим актором. Хто саме це буде, поки невідомо, але спливають вельми незвичайні варіанти.

Також 30 вересня на екрани українських кінотеатрів виходить скандальний боді-хоррор "Титан" / Titane (Франція, 2021), чия перемога на Каннському кінофестивалі цього року шокувала весь світ. "Титан" – це друга повнометражна картина французькоъ режисерки Джулії Дюкорно. Попередня її робота – хоррор з елементами канібалізму "Сире" – також була представлена в основному конкурсі фестивалю в 2016 році та завоювала Приз ФІПРЕССІ. Завдяки "Титану" Джулія Дюкорно стала другою жінкою в історії фестивалю, яка отримала головний приз.

У центрі сюжету фільму, вельми дивна дівчина Алексія, яка працює стриптизеркою і має сексуальний потяг до автомобілів. Через важку дитячу травму, а також відсутність батьківської любові, вона виросла схильною до насильства. Коли її неконтрольована агресія заходить занадто далеко, вона змінює зовнішність і видає себе за іншу людину. Незабаром вона знайомиться з чоловіком, який бачить в ній свого загиблого сина.

Головні ролі в стрічці виконали дебютантка Агата Руссель і 5-разовий номінант і володар премії "Сезар", а також нагороди за кращу чоловічу роль Каннського кінофестивалю Венсан Ліндон.

Картину також тепло зустріли критики, в тому числі від Variety, Hollywood Reporter, IndieWire, а рейтинг фільму на Rotten Tomatoes становить 94%. Прем'єра фільму в Україні відбулася на 12-му Одеському міжнародному кінофестивалі.

Ми ж вважаємо своїм обов'язком попередити глядача. Безперечно, позитивні відгуки критиків виникли не на порожньому місці, а, значить, фільм варто подивитися. З іншого боку, картина більш ніж шокуюча, з великою кількістю вельми докладних сцен жорстокості. Тому будьте готові, що легким і розважальним перегляд точно не буде. Ну а якщо ви знайомі з творчістю Девіда Кроненберга, "Титан" вас шокує трішки менше.

Ще одна новинка тижня – романтична комедія Джони Файнгольда "Побачення в Нью-Йорку" / Dating and New York (США, 2021). Світова прем'єра фільму відбулася в рамках кінофестивалю Трайбека влітку цього року.

За сюжетом, двоє молодих жителів Нью-Йорка – Майло і Венді – завжди надавали перевагу онлайн-побаченням. Але постійні невдачі змусили їх укласти пакт про те, щоб стати "друзями з привілеями", попутно проаналізувавши звички один одного у стосунках. Зрозуміло, їхні спільні знайомі спочатку вважають цю ідею "вбивством для дружби", але, можливо, Майло і Венді стануть тією самою парою, у якої все вийде?

Головні ролі в ромкомі виконали Франческа Ріл з шоу "Дивні дива" і комедії "Одержима сексом" і стендап-комік Джабукі Янг-Уайт. Також у фільмі зіграли супермодель Тейлор Хілл, Джеррі Феррара ("Антураж", "Думай, як чоловік"), Алекс Моффат ("Суботнім вечором в прямому ефірі", "Хлопець на свята") та інші.

Крім того, на цьому тижні в український прокат вийде фантастичний бойовик "В'язні країни привидів" / Prisoners of the Ghostland (США, 2021), головну роль в якому виконав Ніколас Кейдж, який відчайдушно намагається врятувати кар'єру.

Події фільму відбуваються в майбутньому. Кейдж грає злочинця на прізвисько Герой, якого звільнили з в'язниці, щоб він знайшов зниклу внучку жорстокого правителя, якого називають просто Губернатор. Тепер у Героя всього п'ять днів на виконання завдання, а якщо він не впорається – вибухне закріплена на ньому вибухівка.

Крім Кейджа, у фільмі зіграли французька танцівниця і актриса Софія Бутелла ("Атомна блондинка", "Стартрек: Нескінченність", "Екстаз"), Ед Скрейн ("Гра престолів", "Дедпул", "Аліта: Бойовий ангел") і режисер Нік Кассаветіс ("Вона прекрасна", "Щоденник пам'яті").

Критики в цілому позитивно оцінили картину, яка стала англомовним дебютом для знаменитого японського жанрового режисера Сіону Соно. Сам Кейдж, роботу якого у фільмі також похвалили, назвав "В'язнів країни привидів" найбільш божевільним фільмом з усіх, в яких він коли-небудь знімався.

Крім цього, цього тижня на великих екранах почнуть показувати фантастичний трилер "Чужа земля" / The Colony (Німеччина, Швейцарія, 2021), трилер "Незнайомець" / Dead in the Water (США, 2021) та анімаційний фільм "Літл Грім" / Yakari, le film (Франція, Німеччина, Бельгія, 2020).

Що нового онлайн з 30 вересня

Нових серіалів цього тижня буде не багато. В першу чергу мова піде про нові сезони вже добре відомих проектів – медична драма "Анатомія пристрасті" / Grey's Anatomy (США, 2005-), її спін-офф "Пожежна частина 19" / Station 19 (США, 2018-) і детективний серіал "Безкрає небо" / Big Sky (США, 2020-).

Серед прем'єр – науково-фантастична фентезі-драма "Ла Бреа" / La Brea (США, 2021). За сюжетом серіалу, одного разу в центрі Лос-Анджелеса відкривається величезна воронка, що затягує в свої глибини сотні людей і будівель. Ті, хто впав у неї, опиняються в таємничій і небезпечній первісній країні, де у них немає іншого вибору, окрім як об'єднатися, щоб вижити. У центрі сюжету опиниться сім'я, яка була розділена катастрофою і тепер намагається знову зібратися разом.

А ось з новими фільмами, головним чином на Netflix, ситуація буде значно краща. Так, 28 вересня вже вийшов документальний фільм Britney Vs Spears (США, 2021), що розповідає про боротьбу американської співачки Брітні Спірс за свободу від опікунства.

Для тих, хто не в курсі – Брітні стала справжнім символом поп-музики на рубежі 2000-х. Вона випускала хіт за хітом, отримувала престижні нагороди, їздила в масштабні турне і заробляла мільярди. Однак з часом все це вилилося в нервовий зрив і проблеми з алкоголем, і в підсумку в 2008 році Брітні була визнана тимчасово недієздатною, а її опікуном був призначений її батько Джеймс Спірс.

Проте, співачка продовжувала працювати на виснаження, примножуючи доходи, якими, втім, вона не могла розпоряджатися, як і власним життям. Так тривало більше 10 років, поки в 2019 році не почав набирати рух #FreeBritney. Фанати співачки по всьому світу вимагали переглянути умови опікунства, а підтримку їй надали багато знаменитостей. Сама Спірс попросила суд припинити опіку над нею в червні 2021 року. Вона заявила, що багато років її змушували працювати, приймати сильнодіючі ліки і не дозволяли завагітніти. Її адвокат за призначенням, за словами співачки, не говорив їй, що вона може подати прохання про припинення опіки. У підсумку у вересні 2021 року Джеймі Спірс відмовився бути опікуном дочки.

Режисером фільму стала документалістка Ерін Лі Карр, на рахунку якої гучні розслідування про сексуальні домагання в американській спортивній гімнастиці і про наркоторгівлю.

При цьому 1 жовтня на Netflix вийде драматичний трилер "Винний" / The Guilty (США, 2021) з Джейком Джилленхолом ("Донні Дарко", "Горбата гора", "Людина-павук: Далеко від дому") в ролі проблемного детектива поліції Джо Байлера, пониженого на посаді до оператора 911. Одного разу йому дзвонить викрадена жінка, і Джо – її єдиний шанс на порятунок. Також у фільмі зіграли Ітан Хоук, Пітер Сарсгаард, Райлі Кіо, Пол Дано та інші.

Фільм є ремейком однойменного данського фільму 2018 року випуску, високо оціненого критиками. Американська версія "Винного" вийшла в обмежений прокат тиждень тому, і вже отримала перші відгуки – в цілому досить непогані. Так, на IMDb у нього оцінка 6,2 з 10, на Rotten Tomatoes – 73% схвалення, а на Metacritic – 67 балів з 100, що відповідає характеристики "в цілому позитивні відгуки".

Крім того, 1 жовтня на сервісі стане доступний запис мюзиклу "Діана" / Diana (США, 2021), що розповідає про трагічну долю принцеси Діани Уельської. Це для тих, кому недостатньо фільмів і серіалів про Діану Спенсер, які заплановані до виходу в найближчому майбутньому.

Спочатку мюзикл, музику до якого написав клавішник і бек-вокаліст американського  рок-гурту Bon Jovi Девід Брайан, який до цього вже поставив кілька успішних шоу на Бродвеї, поставили в 2019 році в театрі La Jolla Playhouse, а в листопаді 2021 року він стартує на Бродвеї. Цей запис був зроблений під час допрем'єрного показу на Бродвеї.

Ну і за традицією, з початком нового місяця, тобто 1 жовтня, Netflix випустить велику добірку фільмів минулих років, знятих іншими кіностудіями. Серед них:

  • молодіжна романтична комедія "Це все вона" / She's All That (США, 1998) з Фредді Принцем-молодшим і Рейчел Лі Кук
  • трилер "Анатомія" / Anatomy (Німеччина, 2000) з Франкою Потенте
  • романтична комедія "Любов та інші неприємності" / Failure to Launch (США, 2006) з Меттью Макконахі та Сарою Джесікою Паркер
  • фільм жахів "Закляття 2" / The Conjuring 2 (США, 2016) з Вірою Фармігою та Патріком Вілсоном

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

***

Нагадаємо, з 23 вересня Україна перейшла в жовту карантинну зону, а це торкнеться і формату роботи кінотеатрів. На даний момент українські кінотеатри мають право вибрати, в якому форматі вони будуть працювати – повністю вакцинований персонал і допуск глядачів з сертифікатами вакцинації або ж заповнюваність залів на 2/3. Поки що більшість кінотеатрів пішли другим шляхом. Але головне – кіно поки ще показують! 

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся