Продюсерка "20 днів у Маріуполі" розповіла, як вивозила матеріали для фільму: "Ховали в кишені та одяг"

Василиса Степаненко поділилася, що саме жінки з команди взяли на себе відповідальність вивезти всі носії інформації з Маріуполя.

Продюсерка українського документального фільму "20 днів у Маріуполі", який отримав Оскар, Василиса Степаненко поділилася, як команді вдалося вивезти з міста відзнятий матеріал. Жінки ховали картки з інформацією в одяг та кишені, аби зберегти, а потім показати жахи війни, які відбувалися в Маріуполі.

Всій команді фільму вдалося виїхати завдяки місцевому поліцейському Володимиру, який погодився врятувати, окрім своєї сім'ї, ще декількох людей. За словами Степаненко, вони їхали на розстріляному авто.

Розуміючи, що на блокпостах росіяни ретельніше перевірятимуть чоловіків, жінки взяли на себе відповідальність і заховали усі носії даних в одяг. Для загарбників навіть придумали історію у випадку, якби їх відмовилися пропустити.

"Легенда в нас була, що я начебто родичка Володимира, приїхала до них на свята. А хлопці начебто окремо і дали гроші, щоб їх вивезли. Ми взагалі всі не знайомі. На щастя, на не потрібно було її використовувати", – розповіла Василіса.

Окрім матеріалів для фільму, продюсерці також вдалося вивезти свідчення парамедикині Юлії "Тайри" Паєвської, яку взяли в полон росіяни. Зі сльозами на очах Степаненко зізналася, що вже готувалася до смерті. Однак, коли з'явився шанс виїхати з Маріуполя, зрозуміла, що світ має побачити всі звірства Росії:

Коли ми їхали, намагалися приховати всі ці картки. Я ховала картки в кишені, в одяг. Навіть донька Володимира ховала собі в одяг. Ми думали, що жінок не будуть так перевіряти, як чоловіків. На той момент у мене була картка парамедикині "Тайри". Її я взагалі в тампон заховала. Я не знала, що на цій картці, але розуміла, що це надважливо і що це потрібно вивезти. Маленька картка була, вона якраз поміщалася в тампон.

Нагадаємо, раніше Василіса Степаненко розсекретила, де зберігається статуетка Оскара.

Вас також можуть зацікавити новини: