"Три тисячі років бажань": все про новий фентезі від режисера "Шаленого Макса: Дорога гніву"

В український прокат фільм з Тільдою ​​Свінтон та Ідрісом Ельбою вийде 24 листопада 2022 року.

Вже цього тижня в українських кінотеатрах з'явиться несподівана масштабна східна казка від Джорджа Міллера – володаря премії "Оскар" та автора франшизи про Шаленого Макса. Головні ролі у картині "Три тисячі років бажань" (Three Thousand Years of Longing) виконали Тільда ​​Свінтон та Ідріс Ельба.

Спільно з новим українським кінопрокатником Adastra Cinema ми вирішили розібратися, чому ідея цього проекту не відпускала ексцентричного Міллера більше 10 років, чому він вибрав саме цих акторів і яка команда за кадром оживила чарівну історію про Джина.

Передісторія створення

Австралійський режисер Джордж Міллер увірвався до кінематографа з малобюджетним бойовиком "Божевільний Макс" у 1979 році. Цей фільм зробив зіркою не лише його, а й виконавця головної чоловічої ролі Мела Гібсона. Але вже незабаром стало очевидно, що Міллер не збирається дотримуватися іміджу майстра екшену.

За свою кар'єру австралієць зрежисував і культову чорну комедію "Іствікські відьми", і проникливу драму "Олія Лоренцо", і дитячий фільм "Бейб", а свій "Оскар" взагалі отримав за мультфільм "Роби ноги". Тому настільки раптовим для багатьох було зухвале повернення режисера до Макса, який по праву вважається одним із найкращих блокбастерів останнього десятиліття, а багатьма – взагалі найліпшим.

Спін-офф "Божевільного Макса" про воїтельку Фуріосу був оголошений відразу, але, що здивувало багатьох, Джордж Міллер заявив, що спочатку хоче зняти вільну екранізацію оповідання британської письменниці А. С. Байетт "Джин у пляшці зі скла "Солов'їне око".

На будь-які питання про те, що так зачепило Міллера в цій історії, він незмінно відповідав: "Багатогранність. Те рідкісне відчуття, що історія розкривається сцена за сценою, що з цього може вийти чудовий різножанровий фільм, який поєднає в собі відразу безліч елементів. Для будь-якого "сторітелера" – це справжнє свято".

Про що фільм

Казка для дорослих від Міллера встигає розповісти безліч історій за свій 100-хвилинний хронометраж, але основні події крутяться навколо видатної вченоної-нарратолога Алітеї Бінні та справжнісінького Джина з пляшки. Її спеціалізація – не просто історія та література, а ті самі архетипові історії, які людство передавало, змінювало та переписувало за тисячоліття своєї історії. Алітея любить своїх колег, але бачить їх лише на конференціях та в університеті, вона живе одна в Лондоні й, як їй здається, абсолютно задоволена своїм життям.

Поки одного разу на гранд-базарі в Стамбулі Алітея не отримує в подарунок пляшечку, з якої виривається справжнісінький Джин. Ледве не викравши самого Альберта Ейнштейна прямісінько з телевізора, порахувавши цей пристрій магією, Джинн відразу ж вмовляє Алітею загадати три заповітні бажання, аби самому отримати свободу, про яку мріє вже три тисячі років. Проте Алітея чудово розуміє, чим закінчуються такі історії, а тому не поспішає погодитись з магічним незнайомцем.

І тоді Джин розповідає Алітеї найнеймовірнішу історію з усіх – історію власного життя і людей навколо себе: вони любили та ненавиділи, робили помилки та чинили злочини, намагалися підкорити чи пізнати цей світ. Від царя Соломона та цариці Савської до султана Сулеймана та Хюррем-Роксолани, від стародавньої пустелі до вулиць сучасного Лондона – історія Джина стає історією самої Алітеї.

Хто у головних ролях

Головні ролі Алітєї та Джинна виконали лауреат премії "Оскар" Тільда ​​Свінтон ("Орландо", "Пляж", "Загадкова історія Бенджаміна Баттона", "Виживуть тільки коханці", "Доктор Стрендж") та володар "Золотого глобуса" Ідріс Ельба ("Тор", "Тихоокеанський рубіж", "Загін самогубців: Місія навиліт", "Темна вежа", "Форсаж: Гоббс та Шоу").

Джордж Міллер зізнається, що не дуже цікавився іншими варіантами, а знав, що ці двоє ідеально втілять своїх персонажів.

У розмові з Variety режисер зізнався, що побачив акторів у цих ролях: "І з Тільдою, і з Ідрісом я познайомився за лаштунками фестивалів та премій, з обома легко стати добрими приятелями. Тільдою я захоплювався багато років, вона безумовно хамелеон, здатна зіграти що завгодно і будь-кого. Її інтерпретація персонажа Алітеї вразила мене, я лише переконався, що вона є ідеальною кандидаткою для цієї ролі. Ідріс для мене був людиною-загадкою: з одного боку завжди здається, що з ним так легко і він може стати вашим найкращим другом, а з іншого боку – вся справа у його надзвичайній харизмі, яка буквально електризує атмосферу навколо. Тому він став ідеальним втіленням нашого Джина".

Команда за кадром

Для втілення свого грандіозного задуму Джордж Міллер вирішив зібрати не менш вражаючу команду за кадром. Більшість вже працювали з австралійцем, насамперед – над останнім "Божевільним Максом". Оператором "Три тисячі років бажань" став Джон Сіл, відомий по роботі нам "Максом", "Туристом" та "Талановитим містером Ріплі".

Несподіваний мелодійний саундтрек написав нідерландський композитор Том Холкенборг, відомий під псевдонімом Junkie XL – автор динамічних саундтреків до "Божевільного Макса: Дорога гніву", "Дедпулу", "Ліги Справедливості Зака ​​Снайдера" й ще двох десятків високобюджетних картин.

Дизайнером по костюмах виступила Кім Барретт, яка розпочала кар'єру з фільму "Ромео+Джульєтта", а потім продовжила одягати героїв численних блокбастерів – від оригінальної "Матриці" до недавнього "Шан-Чі та легенди десяти кілець".

Монтувала "Три тисячі років бажань" лауреатка премії "Оскар" за "Дорогу люті" дружина Джорджа Міллера – Маргарет Сіксель: "Три тисячі років бажань" – абсолютно інше кіно, в ньому безумовно зберігається властивий нам ритм і динаміка дії, але цей фільм – це інша кіномова, зовсім інша кінематографічна тканина. Це історія про історії, тут багато підтексту, висловлених і невисловлених бажань, немає і краплі люті", – порівнювала Сіксель нове фентезі Джорджа Міллера з "Божевільним Максом" у Каннах, під час першого показу "Три тисячі років бажань" для публіки.

З 24 листопада 2022 року проект мрії одного з найголовніших режисерів нашого часу опиниться у кінотеатрах України.

Вас також можуть зацікавити новини: