Активоване вугілля стане відмінним добривом для домашніх квітів / фото ua.depositphotos.com

Аптечні засоби часто використовуються господинями для прибирання. Однак способів їх застосування набагато більше. Наприклад, можна використовувати активоване вугілля - як добриво для квітів. Воно позитивно впливає на ріст і зовнішній вигляд рослин. Однак застосовувати будь-яке добриво потрібно правильно.

Активоване вугілля - як добриво для кімнатних квітів

Мабуть, складно уявити більш дешеве добриво, ніж активоване вугілля - для квітів кімнатних альтернативи за ці гроші ви не знайдете. В аптеці ціна на цей препарат стартує від 3 грн, тоді як за добриво в магазині доведеться викласти щонайменше 30.

Досвідчені садівники часто використовують активоване вугілля для квітів, оскільки воно має на них доволі вражаючий ефект. З-поміж корисних властивостей такого добрива виділяють такі:

Відео дня
  • поліпшення родючості - активоване вугілля для домашніх квітів є своєрідним "бустером", який не тільки зміцнює рослину, але і сприяє її росту;
  • нейтралізація токсинів - як і в медицині, активоване вугілля - як добриво для квітів - використовується в якості сорбенту. Він вбирає з ґрунту токсичні речовини;
  • профілактика хвороб і появи неприємних запахів - часто через надмірний полив або бактерії в ґрунті квітка може почати гнити. Це не тільки псує рослину, але і провокує появу неприємних ароматів в кімнаті. Якщо використовувати активоване вугілля для квітів кімнатних, з такою проблемою ви не зіткнетеся.

Ще одним плюсом використання цього аптечного засобу є утримання вологи в квітах. Так ви можете не переживати, що ґрунт пересохне. Ця проблема актуальна в будь-який період року, чи то літо, коли волога випаровується зі швидкістю світла, або зима, коли повітря в квартирах сухе через опалення. 

Тепер розберемося, як же приготувати добриво. Існує два варіанти: використовувати вугілля активоване для квітів в сухому вигляді або в якості розчину. 

Для сухого добрива достатньо просто перетерти 1-2 таблетки вугілля в порошок і засипати його прямо в горщик з квіткою. Однак сипте не поверх ґрунту, а в невелике заглиблення. Щоб ефект був помітний, удобрюйте рослину у такий спосіб раз на місяць. 

Якщо ви хочете використовувати активоване вугілля - як добриво для квітів у вигляді розчину - вам необхідно 1 таблетку розчинити в 100 мл води кімнатної температури. Поливайте рослини отриманим засобом раз на тиждень і незабаром ви свої квіти не впізнаєте. 

Активоване вугілля в воду для квітів у вазі - в чому користь

Крім кімнатних рослин, можна використовувати вугілля активоване для квітів, які стоять у вазі. Погодьтеся, важко дивитися як подарований дорогими людьми букет в'яне за лічені дні. Щоб цього не допустити і милуватися квітами якомога довше, достатньо знати один невеликий лайфхак.

Флористи кажуть, що активоване вугілля для квітів у вазі потрібне для того щоб поліпшити якість води. У великих містах водопровідна вода часто жорстка, і квіти в ній довго не простоять. Активоване вугілля поглинає різні домішки, хлор та інші хімічні речовини. Це продовжить життя букета. Крім того, вугілля запобігає розвитку бактерій у воді.

Щоб ваш букет залишався свіжим і ароматним якомога довше, в невеликі вази об'ємом до 2 літрів потрібно додавати 1-2 таблетки активованого вугілля. Для ваз об'ємом 3-5 літрів флористи радять використовувати 2-3 таблетки. Важливо не переборщити, адже тоді вугілля поглине не тільки шкідливі речовини, але і ті, що необхідні для квітів. 

Вас також можуть зацікавити новини: