Як позбутися червів у малині / pixabay.com

Черви в малині - проблема, з якою стикаються багато садівників. Черв'ячків складно помітити, поки не почнеш збирати ягоди, а коли помічаєш, то що-небудь робити вже пізно: урожай зіпсований. Тому досвідчені садівники захищають кущі малини від шкідників за допомогою народних засобів.  

Раніше ми розповідали, що таке іржа на груші і як з нею боротися.

Звідки беруться черви в малині

Черви в малині з'являються тому, що личинки шкідників живуть поруч з малиною: вони зимують в опалому листі і в верхньому шарі грунту. Личинки також дуже люблять запущені посадки і бур'яни в міжряддях і під кущами малини. І, як тільки на вулиці теплішає, вилазять назовні, ближче до малини, а варто їй зацвісти - тут же поселяються в квітках, обзаводяться сім'єю і живуть, харчуючись смачною ягодою.

Відео дня

Червива малина - що робити

Насамперед потрібно буде взяти за правило робити санітарну обрізку кущів малини і прибирати опале листя - це значно знижує число шкідників. Ранньою весною, до розкриття бруньок, кущі малини обробляють 3%-ною бордоською рідиною. Але крім цього є ще кілька способів, як позбутися червів у малині без "хімії":

  • під час цвітіння використовують содовий розчин: в кип'яченій воді розводять соду - 2 ст. л. на 10 л, остуджують і обприскують кущі. Таку процедуру потрібно повторювати 1 раз в 5-7 днів, сода не впливає на смак і якість ягід, але знищує черв'яків;
  • обприскують кущі гірчичним настоєм: потрібно взяти 100 г порошку, розчинити у воді до консистенції сметани, після додати ще відро води і настояти 24 години; 
  • використовують настій тютюну: 200 г тютюнового листя (або тютюнового пилу) залити 10 л окропу і залишити на 24 години. Потім процідити і обприскати малину.

Також можна посадити поруч з малиною цибулю і часник - вони відлякують шкідників і залучають корисних жуків. 

Порада: якщо хочете мати менше клопоту з шкідниками, то краще садити ремонтантні сорти малини - вони рідше вражаються.

Вас також можуть зацікавити новини: