Коли підгодувати розсаду помідорів після пікіровки / фото depositphotos.com

Кожен городник хоч раз в житті стикався з ситуацією, коли культура не дає урожай навіть в разі дотримання всіх гласних та негласних правил.

На жаль, так буває. Особливо часто такий казус відбувається з розсадою томатів. Навіть вирощені в теплиці або на підвіконні рослини можуть раптом захворіти, покритися дивними плямами, відмовитися цвісти або скинути вже сформовану зав'язь. Що стосується врожаю, то навіть на сформованих, але ще не дозрілих томатах можуть з'явитися плями, які моментально зроблять плоди неїстівними.

Саме тому більшість городників дуже обережно ставляться до удобрення цієї культури.

Відео дня

Раніше ми писали про те, як сіяти петрушку, а сьогодні розповімо вам, чим краще підгодувати томати після пікіровки.

Що потрібно зробити після пікіровки томатів

Пікіровка - це розсаджування рослин із загального горщика. Якщо процедуру робить досвідчений садівник, вона зазвичай проходить досить безболісно для розсади. Однак якщо рослини росли занадто щільно, і коренева система або стебла переплелися в процесі росту - пікіровка може стати дуже травматичною.

В цьому випадку потрібно діяти вкрай обережно, щоб не нашкодити рослині.

Відразу після висадки розсади томати необхідно рясно полити. У перший тиждень після пікіровки помідори доведеться поливати через день.

Чим підгодувати томати для росту / фото ua.depositphotos.com

Перша підгодівля - як це зробити правильно

Якщо говорити про те, чим підгодувати помідори вперше, то краще використовувати калійні добрива. Вони досить м'яко впливають на рослину, допомагають їй зміцніти і найголовніше - розсада, яка отримала таку підгодівлю, більш стійка до захворювань.

Коли пора починати підгодівлю

Якщо ви тільки вчитеся працювати на землі і ще не знаєте, коли підгодувати розсаду помідорів після пікіровки, запам'ятайте кілька простих правил.

Підгодівлю пора давати:

  • якщо після пікіровки на стеблі з'явилися 2-3 нових листочка;
  • кожні 10 днів після першої підгодівлі;
  • за тиждень до висадки у відкритий грунт або теплицю.

Вибираючи день, коли підгодувати розсаду помідорів після пікіровки, заздалегідь ознайомтеся з прогнозом погоди. Не варто удобрювати рослину, якщо синоптики обіцяють в цей день дощ. Навіть якщо томати висаджені в теплиці, а не у відкритому грунті, краще перенесіть першу підгодівлю на кілька днів і дочекайтеся настання більш м'якої погоди.

Найефективніші засоби підгодівлі

Якщо ви не знаєте, чим підгодувати томати після пікіровки, відштовхуйтеся від того, що ця культура любить азот, калій, фтор та фосфор.

Найпростіший і надійніший спосіб - купити добриво в магазині для садівників. Це може бути розчин калію, суперфосфат, калієва селітра, сечовина або будь-який інший спеціальний засіб, який підходить для помідорів.

Чим підгодувати помідори вперше / фото ua.depositphotos.com

Підживлення томатів без хімії 

Якщо говорити про те, як правильно підгодувати томати підручними засобами, то оптимальним варіантом є зола. Цей метод зручний тим, що будучи прекрасним абсорбентом, вугілля захистить розсаду від шкідників.

300 грамів золи заливаємо 10 літрами крутого окропу. Даємо розчину охолонути до кімнатної температури. Перед поливом суміш ретельно збовтуємо.

Якщо говорити про те, чим підгодувати томати для зростання, то в цьому випадку краще використовувати коров'ячий гній у співвідношенні 0,5:10. На 500 грамів гною потрібно взяти 10 літрів води. Перемішуємо розчин, залишаємо на 2-3 години і поливаємо розсаду. 

Також для підгодівлі томатів чудово підходить курячий послід, перегній та компост. Однак будьте обережні, оскільки при порушені дозування цих зсобів рослина може отримати опік.

Вас також можуть зацікавити новини: