Як садити кріп і петрушку у відкритий грунт, щоб отримати хороший урожай - поради на УНІАН /  depositphotos.com

Сезон висадки овочів вже "на носі", а це значить, що вже пора думати про те, як сіяти петрушку на городі. Щоб духмяна зелень радувала вас вже у травні, УНІАН зібрав перевірені методи городників про те, в якому місці краще садити петрушку і як це робити.

Раніше УНІАН писав, як виростити петрушку і кріп на підвіконні.

Коли сіяти кріп і петрушку - кожен вирішує сам, проте досвідчені господарі радять не зволікати з висадкою, особливо якщо на вулиці вже тане сніг і прогрівається повітря. 

Відео дня

Як садити кріп і петрушку у відкритий грунт - вибираємо найкраще місце 

На великій ділянці землі досить складно визначитися, в якому місці краще садити петрушку. В першу чергу, звертайте увагу на середню освітленість і високу захищеність від протягів - саме такі зони дуже любить зелень. 

Ви точно не прогадаєте, якщо виберете грунт з-під огірків, картоплі або ранньої капусти. Ці овочі насичують грунт корисними мікроелементами, тому петрушку ви на час убезпечите від бур'яну. А ось грунт з-під моркви, кропу і кмину не годиться - він буде занадто виснажений.

Звичайно, ви можете заздалегідь підготувати землю до весняного посіву. Ще восени городники насичують землю перегноєм та іншими корисними речовинами. 

Дотримуйтесь цих дій, як посадити петрушку, щоб швидко зійшла: 

  • Внесіть насіння 0,5 г/ 1 кв.м. в борозни глибиною 1-2 см. При цьому відстань між ними має бути не менш як 10, а краще усі 12 см. Наприкінці полийте водою і підсипте тонким шаром грунту.  
  • Зволожуйте рослини вранці і ввечері (з урахуванням температури повітря, а також інтенсивності сонячного світла).
  • Регулярно видаляйте бур'яни, інакше вони знищать вашу рослину.
  • Два рази навесні підгодуйте культуру 50 г селітри на 10 кв. м. грунту або фосфорно-калійним добривом. 
  • Прорідіть кущі, залишаючи між ними кілька см вільного простору. Повторіть процедуру через два тижні. Важливо, щоб відстань між кущами була близько 7 см.

За допомогою цих порад вам вдасться зібрати перший кущ своєї домашньої зелені на салат вже в середині весни.

Коли сіяти у відкритий грунт петрушку і кріп - календар

Будь-яка городня діяльність потребує дотримання щільного графіку, що відверто не подобається деяким дачникам. Багато з них досі діють за інерцією і опираються на не завжди корисний досвід своїх батьків або бабусь. 

Не можете зрозуміти, коли сіяти у відкритий грунт петрушку? Сміливо вибирайте квітень - і не помилитеся. Цей місяць зазвичай не приносить погодних "сюрпризів", тому вашому врожаю не загрожуватимуть заморозки. 

Сіяти можна у будь-який день місяця, але не в дні молодика. Пізно сіяти кріп і петрушку і в останні дні квітня, наприклад, 30 квітня вже ніхто не береться за вирощування насіння зелені. Петрушка зійде тільки через 15-20 днів. 

Пам'ятайте головне: завжди враховуйте температуру! Іноді квітень буває дуже холодним - в такому випадку подбайте про тимчасове утеплення посіву.

Вас також можуть зацікавити новини: