Щоб розсада була коренастою, можна використовувати ретардант чи простий народний засіб / фото ua.depositphotos.com

Якщо ви вирощуєте розсаду вдома при високій температурі повітря, низькій вологості і недостатньому освітленні, то не дивуйтеся, що рослини будуть кволенькими, тоненькими й довгими. Раніше УНІАН розповідав, як оживити прострочене насіння.

В такому разі не потрібно засмучуватися - є препарат, щоб розсада не витягувалася і була коренастою. Вам знадобиться засіб-ретардант. Ретардантами називають препарати, які регулюють ріст рослин. Отримуючи їх, розсада не буде дуже швидко рости вгору, а значить - її коренева система і стебло стануть краще розвиватися.

Крім того, завдяки ретардантам ризик того, що рослина чимось захворіє, значно знизиться. Також цим препаратам приписують можливість збільшення врожайності на 20-30%. 

Відео дня

Чим полити розсаду, щоб була міцною - варіанти

Для розсади овочевих, ягідних і квіткових рослин можна використовувати ретардант під назвою "Атлет". Обов'язково ознайомтеся з інструкцією перед тим, як застосовувати цей препарат, оскільки його потрібно розводити за схемою.

Зверніть увагу, що на кожну рослину необхідно вилити певну кількість зробленого розчину, і тут важлива точність. Якщо розсада в ящику, об'єм якого становить 500 мл, то на кожне стебло потрібно буде вилити 100 мл розчину.

На рослини, пророслі в ящику об'ємом від 250 до 300 мл, потрібно виливати по 60 мл зробленого розчину.

Чим найкраще поливати розсаду, ми розібралися. Тепер варто звернути увагу на тонкощі. Коли ви обробите розсаду ретардантом, обов'язково створіть для неї комфортні умови - не залишайте її там, де надто сонячно (рослини можуть отримати опіки) і стежте за тим, щоб температура була 18-20 градусів.

Розсаду ретардантами потрібно обробляти кілька разів з перервою від 5 до 8 днів. Перша фаза обробки проводиться тоді, коли у розсади з'являються 3-4 справжніх листочки.

Після того, як обробите розсаду препаратом, не забувайте про те, що рослини "люблять", коли їх 2-3 рази протягом дня обприскують водою.

Чим можна полити розсаду для зростання - народний засіб

Якщо ви не довіряєте хімії, то можете самі легко і просто зробити засіб, який допоможе стеблу розсади стати більш міцним - знадобляться тільки нашатирний спирт (він містить корисний для рослин азот) і вода.

Просто візьміть 10 л води, влийте туди 1 чайну ложку нашатирю і все змішайте. Після цього розчин вливайте під корінь розсади, головне - робіть це дуже акуратно, щоб не пошкодити рослину.

Вас також можуть зацікавити новини: