Як оживити прострочене насіння / фото depositphotos.com

В Україні почався посівний сезон, і багато дачників розбирають давні запаси насіння. Серед них ви можете виявити насіння, яке прострочилося, зберігалося в неправильних умовах або залежалося на кілька років. Не варто викидати таке насіння. Його можна реанімувати, хоча схожість такого насіння не буде стовідсотковим.

Раніше ми також писали, у чому замочити насіння перед посівом, щоб воно дали хороший урожай.

Яке насіння можна оживити

Не всякому насінню можна дати "друге життя". Щоб визначити, яке насіння можна оживити, а яке варто викинути, проводять калібрування.

Відео дня

Для цього розчиніть 5 г солі в 100 мл води. У цей розчин висипте насіння. Те насіння, яке залишаться на плаву, придатне до пророщування. А те, що потонуло, вже точно не проросте.

Таким чином можна перевіряти будь-які насінини - овочеві, квіткові і ягідні.

Що потрібно зробити перед оживленням насіння

Перед тим, як оживити прострочене насіння, замочіть посадковий матеріал у звичайній або талій воді на 2-3 години. Це вбереже його від хімічного опіку препаратами для оживлення.

Як оживити насіння перекисом водню

Перекис водню живить насіння киснем і допомагає йому швидше "прокинутися". Для пожвавлення насіння роблять слабкий розчин - 3%-ний перекис водню розчиняють у воді в співвідношенні 1:9.

У такому розчині насіння залишають на час від 3 годин до 2 діб. Чим старше вік насіння, тим більше часу йому потрібно для пробудження. Потім розкладіть мокре насіння на тканині і змочіть звичайною чистою водою. До посіву зберігайте насіння на світлі.

Як оживити насіння соком алое

Сік алое - ще одна цілюща речовина, корисна для насіння. Це природний стимулятор росту. Помістіть насіння в розчин соку алое і води в рівних частинах на 6-8 годин. Потім злегка просушіть і посадіть в грунт. Промивати насіння від соку не потрібно.

Як оживити старе насіння перепадами температур

Старі насінини, які зберігалися багато років, можна "розбудити" методом температурного струсу. Однак такий спосіб не допоможе, якщо посівний матеріал зберігався при неправильних умовах.

Для цього візьміть дві ємності. Одну наповніть гарячою водою, іншу - холодною. Насіння зав'яжіть в мішечок з тканини. По черзі опустіть насінини спочатку в гарячу, потім в холодну воду на 5-6 секунд. Всього необхідно зробити не менше 6 занурень в обидві ємності.

Після цього просушіть насіння на тканини або серветці, і посадіть в грунт.

Як оживити прострочене насіння стимуляторами росту

Пробудити насіння, що залежалося, допоможуть стимулятори росту. Такі препарати можна купити в агромагазинах або на ринку. Розведіть засіб відповідно до інструкції - зазвичай 2 г речовини розчиняють в 1 літрі води. Замочіть насінини на 3 години, просушіть на тканині і відразу садіть.

Вас також можуть зацікавити новини: