Що посадити замість чорнобривців / depositphotos.com

Чорнобривці - яскраві, акуратні та невибагливі квіти. Їх часто садять для прикраси саду, а ще вони відганяють різного роду комах і шкідників. Утім, не тільки чорнобривці вміють робити це - є й інші квіти, які не просто прикрашають клумбу. Ми розповімо, що посадити замість чорнобривців на клумбі, в саду або на городі. 

Раніше ми розповідали, що посадити на розсаду в лютому, щоб отримати хороший урожай навесні.

Піретрум

Цю квітка ще називають ромашка піретрум - через зовнішню схожість. Але піретрум більший і різнобарвніший, ніж ромашка.

Відео дня

Невибаглива і в основному багаторічна рослина, яке добре виглядає в квітниках: піретрум можна використовувати як бордюрні квіти, а можна посадити біля альтанки або тераси. Листя піретруму видають аромат, схожий на запах полину, а сам квітка відлякує тлю, павутинного кліща і яблуневу плодожерку.

Календула

Календулу, або нагідки, цінують за красу і цвітіння до самих заморозків. Також календула відома безліччю корисних властивостей - наприклад, вона допомагає в лікуванні хвороб внутрішніх органів, нервової системи. Тому її квітки збирають і висушують, щоб потім робити з них корисні відвари. В саду ж і на городі календула рятує посадки від сірої гнилі, попелиці та кліщів, відлякуючи шкідників своїм різким запахом. 

Замість чорнобривців можна посадити календулу таких сортів: "Патіо", "Сонячний захід", "Лимон твіст", "Каліпсо", "Богиня сонця". Садити календулу краще на освітлених ділянках, її потрібно іноді поливати і періодично прополювати.

Пижма 

Це рослина з яскраво-жовтими, схожими на ранні кульбаби квітками. Пижма звичайна росте уздовж доріг, на полях і галявинах, тому її часто сприймають за бур'ян. Але це не так.

Пижма багата ефірними маслами і має масу корисних властивостей, а її аромат відлякує комарів, кліщів, бліх і мух. Пижма буде цікаво виглядати в квітнику в польовому стилі.

Петунія 

Гарна квітка з ніжним ароматом. Петунія в горщику часто прикрашає веранди і тераси, а от в саду її почали висаджують не часто. І дуже даремно.

Петунія не тільки приємна на вигляд, але і корисна: її запах приваблює хрущиків, тлю, цикадок та інших комах. Шкідники заповзають всередину і потрапляють у пастку, прилипаючи до ворсинок, змочених соком рослини. Петунії в буквальному сенсі їдять комах, хоча на вигляд здаються абсолютно нешкідливими квітами.

Лаванда 

Благородна лаванда стане прикрасою будь-якого саду. Невисока, ніжна, ароматна і довго цвіте.

Запах лаванди діє заспокійливо на нашу нервову систему. А ось блохи, міль, комарі та мухи його просто не переносять. Посадіть лаванду на клумбі в саду або під вікнами будинку - і ви відлякаєте непрошених гостей. До речі, лаванду можна висаджувати і як бордюрну квітку. А лаванда на городі, згідно повір'я, може захистити від нечистої сили.

Вас також можуть зацікавити новини: