Що робити, якщо півонії не цвітуть / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Причин, чому піони не цвітуть, може бути кілька. Хороше самопочуття улюблених квітів здебільшого залежить від умов: отже, щось їм не підходить або заважає. Давайте розберемося, що може згубно впливати на рослини і що робити, якщо не цвітуть піони.

Чому півонії не цвітуть після пересадки

Якщо ви пересадили або розсадили кущі піонів цієї або минулої весни і вони не цвітуть - це нормально. У перші роки після посадки вони і не будуть цвісти: їм потрібно 2, а то й 3 роки, щоб набратися сил і викинути бутони.

Але якщо всі терміни минули, а піони так само не хочуть цвісти - ось тут є привід потурбуватися.

Відео дня

Чому не цвітуть піони - що робити, якщо вони цвіли і раптом перестали

Основних причин, чому не цвітуть піони багато років, є п'ять. Цілком імовірно, що одна з них заважає вашим квітам:

1. Піони неправильно посадили або пересадили

Одна з причин, чому піони не цвітуть - неправильна посадка.

По-перше, під час посадки потрібно ретельно оглянути саджанці та живці: вони мають бути здорові, на них не повинно бути тріщин або наростів, ушкоджень або захворювань. На діленках має бути по 2-4 бруньки (більше - не потрібно, це помилка), а коріння має бути завдовжки понад 5 см.

Яму для посадки потрібно робити доволі велику - 60 на 60 см, а то й більшу, тому що в піонів формуються потужні корені та їм потрібно багато місця. У посадкову яму спершу варто вкласти шаром дренаж - наприклад, пісок, а потім землю з компостом або перегноєм і золою.

Садити кущ потрібно не глибоко і не близько - верхню бруньку потрібно присипати шаром землі 5 см.

Порада: діліть і розсаджуйте піони приблизно раз на 8 років - тоді вони будуть добре цвісти.

2. Піонам не подобається їхнє місце

Ці квіти люблять сонце, тому в тіні можуть не цвісти або цвісти зовсім погано. Не люблять вони протягів і велику кількість вологи - застій води. Можливо, їм не підходить ґрунт - краще їх садити на лужному.

Порада: не садіть кущі піонів поблизу стін будинку - влітку квіти страждатимуть від перегріву, а взимку - від снігу і крапель з дахів.

3. Піонам не вистачає "їжі"

Іноді причина нецвітіння піонів у тому, що вони "зголодніли": що довше вони ростуть, то більше потребують поживних речовин. Це не стосується квітів, яким один-два роки - їм буде цілком достатньо добрива, яке додали під час посадки.

Підгодовують піони зазвичай навесні та влітку:

  • перше весняне підживлення проводять, коли прокльовуються паростки - під корінь вносять азотні та калійні добрива або компост;
  • другу - коли формуються бутони, можна після дощу або поливу вносити комплексне добриво (азот, калій, фосфор) або ж органіку;
  • найважливіше - третє підживлення, його роблять через 2 тижні, коли піони повинні вже відцвісти - вносять калій і фосфор.

Порада: з добривами важливо не переборщити - нестачу їх піони переносять легше, ніж надлишок. Наприклад, якщо буде багато азоту, то у квітів буде шикарне листя, але цвісти вони будуть погано.

4. Піонам не вистачає вологи

Ці квіти не люблять застою води і надлишок вологи, але і від нестачі будуть страждати. Особливо важливо поливати їх напередодні цвітіння, у спекотну погоду і наприкінці сезону.

Поливати піони потрібно не під кущ, а на відстані 30-40 см від його центру (чим старший кущ - тим далі). Під один кущик виливають приблизно 3-4 відра води, роблять це рано вранці або ввечері, щоб уникнути активного сонця.

Порада: обприскувати бутони і квіти піонів не потрібно - рослини можуть заразитися сірою гниллю.

5. Піони хворіють або страждають від шкідників

Хвороби або нашестя шкідників - ще один момент, чому не цвітуть півонії багато років.

З найпоширеніших захворювань і шкідників, які вражають ці квіти, - це відомі багатьом борошниста роса і сіра гниль, попелиці, а також хвороба Лемуана, вертицильозне в'янення, бронзівки, тонкопряди, нематоди.

Потрібно уважно оглянути кущі, щоб визначити, чим вони можуть страждати, і вилікувати їх. У деяких випадках - наприклад, за хвороби Лемуана і за нематод - кущі піонів потрібно просто видаляти.

Також важливо вчасно проводити профілактику зараження хворобами та шкідниками.

Раніше ми розповідали, що таке ірисова муха і як її позбутися.

Вас також можуть зацікавити новини: