Ірисова муха - як її позбутися / коллаж УНИАН, фото ua.depositphotos.com

Дуже часто в сезон цвітіння ірисів доводиться спостерігати картину: квіти викинули стрілки, розпустилися, але за кілька днів знітилися, зморщилися і зав'яли. "Щось не сподобалося кущу", - думаємо ми. Але от халепа: з іншими кущами - та ж історія. Усе досить просто - на іриси напала так звана ірисова муха. Що це за шкідник і як боротися з ірисовою мухою - у матеріалі.

Як зрозуміти, що на квіти напала ірисова муха

Звичайно, іриси, хоча вони і невибагливі, можуть не цвісти з різних причин - наприклад, нестача світла або поживних речовин. Але якщо бутони утворюються, але відразу ж засихають або загнивають, так і не розпустившись, то, найімовірніше, це "робота" ірисової мухи, або, як її називають, ірисової квіткарки.

У цьому разі придивіться до ірисів - ви однозначно помітите на квітах мушку, схожу на домову, але трохи меншу. Ця нешкідлива з вигляду комаха в кінці квітня і на початку травня харчується рослинними соками, проколюючи пелюстки бутонів, а потім відкладає в них яйця. З них народжуються білясті черв'ячки, які пожирають бутон зсередини. Як результат, бутон гине, так і не розкрившись. Личинки опадають на землю, заляльковуються тут же, біля ірисів і так перечікують зиму. Наступного року все повторюється - такий собі кругообіг ірисової мухи в природі.

Відео дня

На квітах виявити муху можна так:

  • пелюстки бутонів, що не розкрилися, покриваються плямами, потім скручуються і засихають;
  • муха залишає зеленуваті виділення;
  • з часом самі бутони темніють і загнивають зсередини.

Вважається, що найбільш схильні до зараження середньо- і пізньоквітучі гібридні іриси, а також карликові. Але ось ірис сибірський та ірис солелюбний від мухи практично не страждають.

Ірисова муха - як боротися

Як позбутися ірисової мухи? Це залежить від того, наскільки плачевна ситуація. Якщо ураження невелике - всього лише кілька бутонів - то їх можна обірвати і знищити (краще спалити).

Для профілактики - наприклад, торік таке вже було - можна на самому початку появи бутонів (коли квіти випустили стрілку) опудрити іриси золою або тютюновим пилом.

Якщо ж муха "розгулялася" щосили, тоді потрібно звертатися по допомогу до інсектицидів із класу неонікотиноїдів - це Конфідор, Моспілан або Актара. Причому важливо використовувати інсектициди саме з цього класу, оскільки інші можуть бути малоефективними або ж зовсім не дадуть результату.

Краще обприскувати квіти на ранніх термінах - коли тільки виходить квіткова стрілка.

Раніше ми розповідали, як вивести мурашник на городі, в саду або в будинку.

Вас також можуть зацікавити новини: