Мурашник на городі, в саду та будинку - як назавжди його позбутися / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Мурахи на ділянці не такі нешкідливі, як здається на перший погляд. Так, вони знищують гусениць та інших шкідників саду і городу. Але часом їх стає так багато, що вони оселяються де тільки можуть - у саду, на городі та в будинку - і самі стають шкідниками. Як зрозуміти, що цих корисних комах стало надто багато, і як знищити мурашник на городі та в інших місцях їхнього проживання, не зашкодивши водночас ні собі, ні мурахам, - розповідаємо в матеріалі.

Як зрозуміти, що мурах багато і як позбутися мурашника на городі та в саду

Мурахи, як уже говорили, самі по собі непогані хлопці, якщо їх у міру. Але якщо популяція цих комах зростає на очах, і вони живуть ледь не на кожній грядці та клумбі - з цим потрібно щось робити.

Мурахи люблять поїсти, тому починають поїдати не тільки шкідників, а й бутони, квітки, ягоди, овочі та коренеплоди з високим вмістом цукру. Крім цього, приблизно так, як ми розводимо корів, мурахи розводять попелицю - вже дуже вони люблять її солодке молочко. Попелиця, як відомо - це зло як для саду, так і для городу. Тому мурах краще позбуватися.

Відео дня

Мурашник на городі або в саду можна знищити за допомогою хімічних засобів і народних. При цьому потрібно врахувати, що "хімія" найчастіше знищує все живе, а не тільки мурашок, що може бути недоцільно для ділянки. Багато городників і садівників все-таки віддають перевагу народним методам - бо і мурах шкода, і саду з городом шкодити не хочеться.

Один зі способів, як позбутися мурах на дачній ділянці народними засобами - змусити комах "з'їхати" від вас. Ось що можна зробити:

  • посипати мурашник сіллю і розсипати її "стежками" і місцями зібрань комах;
  • розкидати біля мурашника пічну сажу;
  • розкласти біля поселення комах часточки і подрібнене бадилля часнику, помідорів, листя петрушки;
  • розсипати мелену корицю, тирсу з меленим часником, покласти поряд голову копченого оселедця - мурахи дуже гостро реагують на запахи, деякі з них просто не виносять.

Також можна висаджувати часник у посадках полуниці, а якщо у вас росте на ділянці полин - не здумайте його виводити, мурахи його не терплять.

Раніше ми розповідали, навіщо потрібен полин на городі та в саду.

Як позбутися мурашника на городі та в саду / ua.depositphotos.com

Що можна залити в мурашник:

  • гас - ним обливають мурашник, але не підпалюють (!), інакше це вже буде зовсім негуманний метод, мурахи і так втечуть від запаху;
  • приготуйте розчин - 400 г господарського мила + 2 ст. л. карболової кислоти + 10 ст. л. гасу на 10 л води і полийте мурашник, мурахи після такого "душу" підуть.

Є ще один простий спосіб позбутися мурашника (він же гуманний): ввечері після сутінків, коли всі мурахи будуть "удома", розкопайте мурашник, перекладіть його у відро і винесіть за межі ділянки. Дійте швидко, щоб мурахи вас не атакували. Щоправда, якщо мурашник у вас посеред городу, цей спосіб вам не підійде.

Якщо потрібно вивести мурашник під землею в саду, то можна зробити наступне:

  • обробіть основу дерев конопляною олією;
  • спорудіть навколо дерева рів із водою завширшки і завглибшки 3-5 см - оскільки мурахи погано плавають, то не зможуть здолати цю перешкоду;
  • розкладіть під кущами ганчірки з гасом.

Також можна боротися з мурахами опосередковано - знищуючи попелицю. Для цього посійте в саду нагідки, які будуть приваблювати сонечко, а те, своєю чергою, поїдатиме попелицю.

Який найефективніший засіб від мурах у будинку

засіб від мурах у будинку / ua.depositphotos.com Який найефективніший

Часом мурахи "з'їжджають" з городу, але не в інше місце, а до вас у будинок. Тут їм теж непогано - вони починають знищувати їстівні припаси.

Ось як з ними можна боротися:

  • розкласти в місцях появи мурах полин, часник або гвоздику - запах відлякає комах;
  • обсмажте старе пожовкле сало і покладіть поблизу мурашиних ходів - вони цього не винесуть;
  • вельми ефективна борна кислота від мурах - просочіть кислотою кілька шматочків цукру і залиште на відкритому місці.

Можна також розкласти приманки з борною кислотою - наприклад, змішати варення (0,5 л) зі свіжими дріжджами (20 г) і кислотою (5 г). Щоправда, цей спосіб не можна назвати гуманним по відношенню до мурах, оскільки вони від борної кислоти гинуть.

Вас також можуть зацікавити новини: