Коли садити кавуни на розсаду у 2024 році / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Кавуни та дині - соковита баштанна культура, ласувати якою люблять практично всі, але ось виростити її в середній смузі наважуються не всі. Виявилося, що культивувати кавун і диню можна і на своїй дачній ділянці, якщо знати правила вирощування. УНІАН з'ясував, коли і як садити кавуни навесні 2024 року на розсаду.

Коли садити кавуни та дині на розсаду - сприятливі дні

Для того щоб баштанна культура виросла міцною, великою і смачною, важливо з'ясувати, коли садити кавуни на розсаду для теплиць і відкритого ґрунту за місячним календарем. Як правило, городники починають висівати насіння наприкінці квітня-початку травня, а ось у відкритий ґрунт розсаду пересаджують через місяць - наприкінці травня-початку червня.

Запам'ятайте, коли сіяти кавуни на розсаду в Україні навесні 2024 року:

Відео дня
  • квітень - 3, 4, 5, 7, 9, 11, 12, 13, 17, 18, 22, 23, 24, 27, 30 число;
  • травень - 2, 3, 5, 6, 7, 13, 14, 15, 16, 17, 22, 23, 24, 28, 29 число.

Найсприятливіші дні квітня - 25 і 26 число, якщо ви заплануєте висаджування насіння в ґрунт саме в ці дати, то будьте певні, що розсада отримає більше шансів на здоровий ріст, ніж якщо буде обрано інші дні.

Як правило висаджувати дині та кавуни на розсаду - інструкція

Після того як ви зрозуміли, коли садити кавуни на розсаду, важливо правильно цю саму розсаду виростити. Перше, що потрібно зробити - підібрати якісне насіння, а потім відкалібрувати його. Розповідаємо, як це зробити:

  • відібрати велике насіння;
  • помістити його в склянку із солоною водою (на 200 мл 0.5 ч. л. солі);
  • почекати 24 години;
  • насіння, що спливло, викинути;
  • те, що потонуло, дістати, викласти на марлю і просушити.

Цікавий лайфхак: для того щоб "активізувати" насіння, його після просушування потрібно перекласти в тканинний мішечок або марлю й опустити в гарячу воду (так насіння зійде швидше).

Однак, варто пам'ятати, що пророщене насіння має потім перебувати в регулярно вологому ґрунті - якщо ґрунт буде пересихати, то посадковий матеріал теж засохне і загине.

Посадка дині на розсаду і догляд за кавунами - важливі правила

Просто замочити насіння і посадити його в горщик - це чудовий внесок у майбутній урожай, але далеко не фінальний. Кавуни та дині - це культура, за якою потрібно правильно доглядати.

Зафіксуйте для себе кілька важливих моментів, щоб не тільки знати, коли висаджувати дині та кавуни на розсаду, а й як не "угробити" рослини:

  • ґрунт має бути пухким і без особливих поживних компонентів (можна брати універсальний магазинний ґрунт і змішувати його з піском у співвідношенні 2:1);
  • важливо забезпечити велику кількість світла (лампи або південна сторона вікон);
  • до моменту сходів стежити, щоб ґрунт був вологим, а після скоротити так, щоб земляна грудка просихала повністю;
  • за 1-2 тижні до висадки розсади в ґрунт почати виносити її на прохолодне повітря, щоб загартувати.

Врахуйте, що жодне підживлення на цьому етапі кавунам і диням не потрібне - якщо його використовувати, то рослина буде витрачати сили на ріст зеленої маси, а вам потрібно, щоб міцною була зав'язь і врожай.

Вас також можуть зацікавити новини: