Як правильно пікірувати розсаду баклажанів / pixabay.com

Прийнято вважати, що баклажани не люблять пікіровку - у розсади дуже ніжне коріння, яке можна легко травмувати. Але насправді пікіровка йде саджанцям на користь - вони швидше ростуть і стають міцнішими. Як правильно пікірувати розсаду баклажанів і коли це робити - в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, з чим поруч висадити баклажани на грядці, щоб вони дали хороший урожай.

Коли потрібно пікірувати розсаду баклажанів

З пікіровкою баклажанів не можна поспішати, але й затягувати не можна. Пікірувати розсаду потрібно, коли на паростках з'явиться два справжніх листочки - це приблизно через 3-4 тижні після сходів. Якщо зробити пікіровку раніше - рослина буде дуже слабкою і може загинути, якщо пізніше - розсада буде витягуватися і теж зачахне.

Відео дня

Як правильно пересаджувати розсаду баклажанів

Перш, ніж пікірувати розсаду, потрібно підготувати грунт і ємності.

  • Грунт для пікіровки розсади

Потрібен такий же, як і при посіві - пухкий і легкий. Можна використовувати готовий, а можна приготувати грунтосуміш самому: наприклад, взяти торф, компост (перегній) і пісок в пропорції 2:2:1 або дернову землю, компост (перегній) і пісок в пропорції 1:2:1. Добре буде додати до суміші деревну золу - 100 г на 20 л грунту.

Перед використанням не забудьте знезаразити грунт - пролити його окропом або фунгіцидом або прожарити в духовці.

  • Ємності для пікіровки розсади

Для пікіровки потрібні окремі ємності об'ємом не менше 0,5 л, але не більше 1 л. Менший обсяг брати не варто, інакше доведеться пікірувати розсаду ще раз.

У ємностях на дні повинні бути дренажні отвори - щоб не застоювалася вода. Або ж можна в якості дренажу викласти нижній шар з керамзиту. Грунтом потрібно заповнити ємності на 2/3 висоти.

Як правильно пікірувати розсаду баклажанів - покрокова інструкція:

  • полийте розсаду теплою водою за кілька годин до пікіровки;
  • дістаньте сіянець за допомогою ложки із загального контейнера так, щоб на коренях залишився хоча б невеликий шар землі - робити це потрібно акуратно, щоб не пошкодити коріння;
  • поставте сіянець в лунку, злегка заглиблюючи - на 1-1,5 см максимум від початкового стану і злегка притисніть грунт, не утрамбовуючи;
  • знову полийте акуратно теплою водою і поставте в притінене, захищене від прямих сонячних променів, місце - на 24-48 годин.

Після цього розпікіровану розсаду потрібно помістити в добре освітлене місце і підтримувати температуру - вдень +20-25°С і вночі +18-20°С. Поливати паростки слід у міру того, як буде підсихати верхній шар. 

Чи можна заглиблювати розсаду баклажанів при пікіровці

Зазвичай городники при пікіровці розсади помідорів заглиблюють її трохи в землю - тоді у паростків томатів на стеблі утворюються додаткові корені. Але розсаду баклажанів (і солодкого перцю теж) заглиблювати в грунт не можна - це марно, коріння у них не утворюються і більше того, може загнити коренева шийка.

Чи можна не пікірувати баклажани

Логічне запитання: чому не можна відразу посіяти баклажани у великі ємності, щоб потім їх не пікірувати, а відразу висадити в грунт?

Пояснюємо: по-перше, розсаду сіють в невеликі ємності тому, що у сіянців занадто слабке коріння, і вони не зможуть освоїти всю площу грунту, якщо ви відразу посадите їх у велику ємність. Це означає, що якась частина землі буде закисати при поливі, а паростки - страждати від цього і гинути.

По-друге, для великих окремих ємностей потрібно багато місця і світла, тому вони в цьому плані не практичні.

Але баклажани все-таки можна не пікірувати, а перевалювати - пересаджувати разом із земляною грудкою на корінцях. Але тоді спочатку потрібно посіяти насіння не в один загальний контейнер, а в касети або маленькі стаканчики, а в міру росту - на етапі 3-4 справжніх листочків - пересадити в більші ємності.

Вас також можуть зацікавити новини: