Місячний посівний календар на січень 2024 / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Січень - не дуже насичений для садівників та городників місяць, але у них все одно знайдеться достатньо занять. У цей період вирощують зелень та розсаду на підвіконні, а також садять овочі у теплиці. У саду проводиться снігозатримання та захист квітів від морозу. До кінця місяця дачники закуповуються насінням та ґрунтом для майбутнього сільськогосподарського сезону.

Місячний посівний календар допоможе оптимізувати роботу на ділянці. Різні фази Місяця впливають на рослини: зростаючий підходить для посадки квітів і надземних овочів, а спадний - для коренеплодів. У дні молодика і повного місяця рослини не чіпають через їхню підвищену вразливість.

Наш місячний посівний календар на січень 2024 року допоможе вам ефективно розпланувати роботи на ділянці та на підвіконні.

Відео дня

Місячний посівний календар на січень 2024 Україна

1-2 січня - підходить для посадки та пересадки кімнатних рослин, а також для посіву овочів та квітів на розсаду. Рекомендується полив та підгодівля розсади органікою, а також внесення добрива для квітів у горщиках.

3-4 січня - вдалі дні для посадки в теплиці та на підвіконні ріпи, картоплі, топінамбуру, буряків та моркви. Можна вирощувати зелень та прянощі. У теплицях - посів редиски, селери, цибулі. На клумбі рекомендується сіяти гвоздику, айстри, левову зіву, вербени та жоржини.

5-7 січня - сприятливий період для вирощування зелені, посіву цибулі-порею, моркви та буряків. У теплиці сіють помідори, перці, баклажани та тютюн. Поливи та підживлення дозволені. У саду проводиться снігозатримання, вносяться органічні добрива. Вдалий час для посадки спор грибів та роботи з міцелієм. Не рекомендується використання отрутохімікатів.

8-9 січня - неврожайні дні. Рекомендується посадити цибулю, часник та зелень на підвіконні, але варто утриматися від посівів, пікірувань та пересадок інших культур. Дозволене обрізання та зимова побілка дерев.

10-11 січня - дні молодика. Не рекомендується працювати із рослинами.

12-13 січня - неродючі дні. Допускається замочування та пророщування насіння, удобрення ґрунту, викопування бур'янів, мульчування грядок з озимими культурами, підживлення розсади органікою.

14-15 січня - сприятливий період для посадки дині, кавунів, огірків, шпинату, селери, базиліка та зелені у теплиці та вдома. Дні підходять для вирощування цілющих рослин та прянощів на підвіконні. Рясні поливи, пікірування саджанців, внесення мінеральних добрив дозволені, не рекомендується обрізка гілок.

Місячний посівний календар на січень 2024 таблиця / картинка УНІАН

16-17 січня - дні підходять для посадки цибулі на зелень, часнику, петрушки, шпинату та гострого перцю. У теплиці можна висадити розсаду квасолі та томатів. Для посіву інших рослин ці дні не сприятливі.

18-19 січня - дуже родючий період. Гарантується приживання та багатий урожай усіх посаджених рослин.

20-22 січня - хороші дні для посіву фенхелю, кропу, квасолі та сочевиці у теплиці. При плюсовій температурі в саду можна висаджувати чагарники та плодові дерева. Розпушування ґрунту та видалення бур'янів дозволене, але не варто поливати, пересаджувати та обрізати рослини.

23-24 січня - урожайні дні. У теплиці та на підвіконні можна садити будь-які рослини. Під плівковим укриттям можна посадити томати, перець, баклажани, патисони, гарбуз, солодкий та гострий перець, квасолю та горох. На клумбі за бажанням можна провести посів жоржин, чорнобривців. Утримайтеся від внесення мінеральних добрив, обрізки та прищипування дерев.

25-26 січня - дні повного місяця. Роботи з рослинами не рекомендуються.

27-29 січня - посадка та пересадка цибулинних рослин та квітів. Хороші дні для посадки різних квітів та квітучих кущів, а також для підготовки живильної розсади та компосту. Дозволене підживлення органічними добривами.

30-31 січня - дуже вдалі дні для посіву редьки, цибулі, пастернаку, моркви, ріпи, картоплі, буряків та часнику в опалюваних теплицях. Можна проводити добрива, перекопування та мульчування ґрунту, снігозатримання, пересадку кімнатних квітів, але уникайте травмування коріння.

Вас також можуть зацікавити новини: