Що робити, якщо тверда земля на городі / Pixabay

Тверда земля на городі - досить часта проблема. Копати її складно - іноді й лопату не заженеш, овочі ростуть погано, а вода такий грунт просочує з великими труднощами. Чому земля на городі стає жорсткою, і як розм'якшити грунт - читайте в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, які добрива для теплиці навесні вносити при перекопуванні.  

Земля дуже тверда - що робити 

Земля може бути жорсткою з кількох причин. Іноді грунт - сам по собі глина, суглинок або пісок, який так чи інакше потрібно покращувати, щоб на ньому щось виросло. Буває, що недосвідчені городники самі доводять землю до такого стану - просто вихолощують її, не турбуючись про відпочинок і внесення добрива. Як би там не було, проблему можна вирішити - є кілька способів, як розм'якшити землю в городі.

Відео дня
  • Піскування 

Якщо земля на вашій ділянці - це глина або суглинок, то в неї потрібно внести пісок під перекопування. Для цього беруть грубозернистий річковий пісок - кар'єрний, на жаль, не підійде, бо в ньому самому багато глини. Скільки потрібно піску - залежить від щільності грунту. Якщо він дуже важкий, то приблизно знадобиться 15 л на 1 кв.м. Пісок потрібно буде розсипати по поверхні і перекопати.

Пісок - найдешевший варіант, але замість нього можна взяти перліт, вермикуліт, дрібний гравій, доломітове борошно. Перліт і вермикуліт не тільки розпушать грунт, але і рівномірно наситять його вологою - надлишок вберуть, а потім віддадуть рослинам. Доломітове борошно оздоровлює грунт і допомагає знизити його кислотність

  • Органічні добавки

Можна використовувати в якості розпушувачів гній, компост і торф. Вони також наситять грунт вологою і будуть додатково живити рослини.

Тут слід пам'ятати про важливий момент: свіжий гній можна вносити тільки восени, але не навесні - інакше коріння рослин отримає опік. Навесні в грунт потрібно вносити перепрілий гній (2,5-3 кг на 1 кв.м), компост, змішаний з торфом (2 відра на 1 кв.м), а потім перекопати землю.

  • Мульчування

Мульчування - від англійського слова mulch, що означає "укриття". Тобто, мульчувати - це вкривати землю захисний шаром. Для цього беруть підсохлу скошену траву, солому, деревну кору або стружку і розкладають шаром 3-8 см на поверхні. Вони не тільки покращують структуру грунту, але і зберігають в ньому вологу, а ще захищають від бур'янів. Коли мульча перегниває, то перетворюється в чудову підгодівлю для рослин. 

  • Сидерати

Дуже популярний і ефективний спосіб розпушити твердий грунт і заодно удобрити її. Для цього на городі сіють сидерати - рослини з довгим міцним корінням, які швидко нарощують зелену масу. Зазвичай сіють ріпак, білу гірчицю, конюшину, горох, люпин, жито, овес, фацелію, олійну редьку. Корінці цих рослин розпушують навіть дуже тверду землю, а самі рослини удобрюють грунт, після потрібно тільки перекопати його.

Вас також можуть зацікавити новини: