Які добрива для теплиці навесні краще / depositphotos.com

Тепличний грунт - інший, ніж на городі. Земля в теплиці набагато швидше виснажується, а, значить, і знижується врожайність. Тому навесні грунт в теплиці потрібно "нагодувати" - внести в нього добрива. Які краще взяти добрива для теплиці навесні - органічні чи мінеральні, або ж потрібні й ті, й інші - читайте в матеріалі УНІАН.

Які добрива для теплиці краще

Якщо у вас стоїть вибір між органічними і мінеральними добривами, то краще зробити вибір на користь перших. Органіка і натуральні підгодівлі - найкорисніші. Вони легко засвоюються і дають рослинам необхідні мікроелементи, а грунт збагачують вуглекислим газом, вологою і додатковим теплом. 

  • Гній

Звичайний гній - найпростіше органічне добриво для закритого грунту. Гній збагачує грунт і покращує його структуру. Вносити його потрібно в перекопану землю - там він почне розкладатися на корисні для грунту речовини. Найціннішим вважається козячий гній, потім йде кінський і коров'ячий, свинячий використовують вкрай рідко. Тут є момент: використовувати потрібно не свіжий послід, а саме перепрілий гній, якому не менше півроку. Також краще розвести його водою перед тим, як додавати в грунт.

Відео дня
  • Перегній

Одне з найпопулярніших добрив. В основі перегною - торішні опале листя, коріння і гній. Все це перепріває, в результаті виходить однорідне і розсипчасте повністю готове добриво. Перегній корисний для будь-яких культур і для будь-якого грунту і, на відміну від гною, не шкодить рослинам і не обпалює коріння, тому його часто додають в розсаду. 

  • Торф

Торф - ще одне з поширене добриво для теплиці. Торф буває верховим, низинним і змішаним, для теплиці радять брати верховий. Чим хороший торф? Він насичує грунт натуральними поживними речовинами і робить його пухким. Також торф має високий рівень кислотності, і, якщо його змішати з іншою підгодівлею, то вийде компост.

  • Компост

Компост - теж популярне та доступне органічне добриво. Його можна приготувати, використовуючи різну органіку: опале листя, бур'яни, скошену траву, очистки, гній, послід і т.д. Чим більше буде складових в компості, тим він буде більш поживним. 

Якщо в компостері живуть черв'яки - то це вже буде біогумус, або вермикомпост. Це унікальний за властивостями субстрат, безпечний і повністю готовий до використання в якості добрива.

  • Зола

Зола - це теж цінне добриво. Вона добре розкислює грунт і покращує його структуру, підвищує врожайність і життєстійкість різних культур. Але з золою слід бути обережним, бо її люблять не всі рослини. Раніше ми розповідали, де деревна зола для підгодівлі рослин не підходить. Тому чи потрібна вона вам в теплиці, залежить від того, що ви збираєтеся вирощувати. 

Мінеральні добрива для теплиці

Разом з органічними добривами можна додатково вносити і мінеральні. Принято вважати, що кращі мінеральні добрива для теплиці навесні - це азотні: аміачна селітра, карбамід, сульфат амонію і т.д. Але ними ні в якому разі не можна зловживати, інакше можна отримати багато зеленої маси і мало врожаю. Тому краще під час підготовки грунту в теплиці використовувати комплексні мінеральні добрива, які містять основні макро - і мікроелементи.

Вас также могут заинтересовать новости: