Як правильно доглядати за трояндами восени / фото ua.depositphotos.com

Троянда - дуже красива і одночасно примхлива квітка. За ділянкою з трояндами потрібно доглядати цілий рік, і тоді рослини віддячать вам рясним цвітінням. Особливо ретельний догляд розарію потрібен восени, коли триває підготовка до зимівлі.

Як доглядати за трояндами восени

Власникам розарію з осені рекомендується припинити обрізати пагони і розпушувати грунт, а полив троянд скоротити до мінімуму. Такі дії допоможуть зупинити активне зростання троянд і підготують рослини до сплячки, завдяки чому вони добре перенесуть зиму.

На ділянці з трояндами приберіть сміття, опале листя і гілки. З жовтня пристовбурні кола троянд можна замульчувати тирсою, соломою або витриманим компостом. Мульчування допоможе трояндам краще пережити зиму і зберегти поживні речовини в ґрунті.

Відео дня

Молоді троянди в перші роки життя рекомендується підгортати. Для цього нагребіть навколо стовбура земляний пагорб висотою 20-30 см. Грунт захистить молоді коріння від вимерзання.

З середини жовтня можна підгодувати квіти. Чим удобрити троянди восени? Використовуйте калійно-фосфорні добрива, які підвищують стійкість квітів до морозів. А ось азотом удобрювати троянди не слід, інакше вони почнуть занадто активно рости взимку.

Обрізка листя троянди восени

Восени на трояндах обов'язково варто видалити все листя з ознаками грибка і хвороб. Якщо цього не зробити, то за час зимівлі під укриттям хвороба пошириться по всій квітці. З жовтня на рослині видаляють хворі і засохлі листочки. Здорові обрізають в кінці осені перед укриттям троянд.

Як обрізати троянди восени

Обрізати троянди восени рекомендується лише в тому випадку, якщо вони сильно вражені хворобою. У такій ситуації варто видалити заражені і сухі гілки.

Також щорічну осінню обрізку проводять для гібридно-чайних троянд. Їх обрізають на висоті 50-60 см від землі для стимуляції росту в наступному році.

Здорові рослини інших сортів обрізають по мінімуму. Справа в тому, що обрізка троянди восени стимулює швидке зростання пагонів. Вони не встигають зміцніти до зими і гинуть. Видаляти варто тільки хворі і сухі частини квітки, засохлі і нерозкриті бутони, всі квіти і суцвіття. Обрізку проводять в середині-кінці листопада.

Укриття троянд на зиму

В українському кліматі всі троянди крім плетистих і паркових вимагають укриття на зиму. Проводять цю процедуру в кінці листопада. Перед укриттям троянди рекомендується обробити 5%-вим розчином мідного купоросу, який знищить всі хвороби і грибок. Дуже важливо, щоб під укриттям не розмножувалися хвороботворні мікроби.

Детальніше про те, як вкривати троянди на зиму, читайте в іншому нашому матеріалі. 

Вас також можуть зацікавити новини: