Як вкривати троянди на зиму / фото ua.depositphotos.com

Троянди-досить вимогливі і примхливі рослини, які погано переносять українські зими. Щоб квіти благополучно перенесли морози, їм потрібна правильна обрізка гілок і надійне укриття від холодів. Найбільше захисту потребують молоді кущі віком 1-2 роки. Вкривати і обрізати не потрібно паркові троянди - вони добре переносять морози.

Коли обрізають і вкривають троянди на зиму

Обрізку троянд не варто починати до перших морозів. Видалення бутонів в теплу погоду лише сильніше стимулює їхній ріст, що зашкодить рослині. Обрізати троянди можна відразу після того, як температура вночі опуститься нижче 0°.

Укриття троянд зазвичай проводять відразу після обрізки. Але спочатку варто перевірити прогноз погоди. Якщо значних потеплінь в найближчі 2 тижні не очікується, то квіти можна накрити. Якщо ж заморозки були одиничними, то краще вкрити троянди вже в грудні.

Як обрізати троянди на зиму

Обрізку троянд проводять для того, щоб рослина не витрачала сили на харчування гілок взимку, а зберегла енергію до весни. Також осіння обрізка старих гілок омолоджує рослину - нові бутони будуть сильнішим і крупнішими. Не всі троянди вимагають обрізки. Обрізку проводять садовим секатором.

Плетисті троянди обрізають лише в тому випадку, якщо їхня висота становить 180 см і більше. Тоді їх вкорочують до 1,5 метра. Більш низькі квіти цього сорту на зиму просто пригинають до землі.

Чайні троянди і їхні гібриди досить примхливі, і їх потрібно обрізати щорічно. Рекомендується обрізати їх до висоти приблизно 60 см. На кожній гілці має залишитися по 3-4 бруньки, які розпустяться навесні.

Молоді троянди (1-2 роки) незалежно від сорту обрізають частково. У них видаляють всі бутони, які не розпустилися, і квітки, а також хворі і слабкі гілки. Після обрізки на кущі залишають тільки потужні пагони зі сплячими бруньками.

У всіх троянд після обрізки стебел потрібно видалити все листя. Робиться це для того, щоб під укриттям взимку листя не згнило і не погубило рослину. Листки краще не висмикувати, а прокрутити або відрізати ножицями, щоб не пошкодити стебло і не поранитися шипами.

Як і чим вкрити троянди на зиму

Як правильно вкрити троянди на зиму / фото ua.depositphotos.com

Після обрізки троянди вкривають на зиму для захисту від морозів, снігу і гризунів. Спосіб укриття залежить від сорту і віку троянди. Дорослі і високі троянди можна просто закидати ялиновими гілками - про це читайте нижче. Більш чутливі троянди слід повністю укутати.

Для укриття великих ділянок троянд використовують спеціальні матеріали з агромагазину: геотекстиль, лутрасил або спанбонд, які натягують на металевий або дерев'яний каркас. Можна накрити клумбу і простою поліетиленовою плівкою, але потрібно зробити отвори для доступу кисню.

Для укриття окремих кущів використовують руберойд, геотекстиль, агроволокно, мішковину. Стовбур троянди загортають матеріалом кілька разів. По периметру матеріал пов'язують мотузками або закріплюють прищіпками, а внизу притискають до землі цеглою. Для крони троянди з обраного матеріалу роблять велику "шапку", яку по краях прив'язують до стовбура.

Як підгортати троянди на зиму ялиновими гілками

Як укрити троянди ялиновим гіллям / фото ua.depositphotos.com

Хвойний матеріал для укриття троянд на зиму називається лапник. Купити його можна на ринку або в агромагазині. Лапник створює хорошу теплоізоляцію і при цьому пропускає повітря. Він підходить для укриття високих троянд, перш за все плетистих сортів. Укриття ялиновим гіллям не використовують, поки температура не опуститься до -5° і нижче.

Щоб вкрити троянди ялиновим гіллям, спочатку постеліть кілька ялинових гілок на землю. Потім пригніть кущ до землі і покладіть зверху на лапник. Потім кущ закріплюють на землі мотузками або сіткою. Зверху гілки троянди також засипають ялиновим гіллям.

Знімають укриття з лапника в кінці березня. Знімати його потрібно поступово, по одному шару в 3 дні, щоб рослина звикла до тепла.

Вас також можуть зацікавити новини: