Як посадити ананас в домашніх умовах / УНІАН

Ананас можна виростити вдома, в горщику. Для цього потрібно вибрати відповідний фрукт і правильно його посадити. Розповідаємо, як виростити ананас в домашніх умовах. 

Раніше ми розповідали, як виростити лавровий лист на підвіконні.

Коли найкраще садити ананас

Ананас найкраще садити в кінці весни або влітку - це тропічний фрукт і йому потрібно буде багато сонця і тепла.

Відео дня

Як посадити ананас - докладна інструкція

Алгоритм нескладний, головне - дотримуватися всіх правил:

  • Вибираємо ананас

Фрукт повинен бути свіжим - це важливо, інакше він не виросте. Вибирайте ананас із зеленим і твердим листям, без будь-яких жовтих і коричневих вкраплень, шкірка повинна бути золотисто-жовта і тверда. Перевірте також основу листя, щоб там не було мошок, також воно не повинне бути обрізане - іноді так приховують сліди псування. 

  • Відокремлюємо верхівку

Верхівку ананаса, тобто його "шевелюру", потрібно акуратно відокремити: взяти листя біля основи і відкрутити. Якщо боїтеся пошкодити, то спочатку зріжте верхню частину, залишаючи трохи м'якоті, а потім приберіть її навколо листя руками. Нижнє листя видаліть - стовбур потрібно оголити на 2 см.

Верхівка - це те, з чого буде рости новий ананас. Її потрібно залишити в темному, але провітрюваному місці приблизно на два дні, може, трохи більше, щоб вона підсохла. 

  • Пророщуємо ананас

Поставте верхівку в воду, краще для цього використовувати відповідний скляний посуд - щоб верхівка не діставала до дна, а листя не було у воді. Нехай майбутній ананас стоїть на підвіконні, періодично йому потрібно міняти воду. Наберіться терпіння - коріння з'явиться десь через 2-3 тижні. Коли його буде 10-15, довжиною 3-5 см, верхівку можна садити.

  • Садимо рослину

Для ананаса підійде широкий і низький горщик - приблизно 15 см. Грунт візьміть готовий - можна використовувати суміш для кактусів або суміш субстратів для орхідей і азалій. Коріння у ананаса дуже тендітне, тому садити його потрібно акуратно - на глибину десь 3 см. Потім полити теплою водою і, якщо потрібно, то зафіксувати підпорами, щоб рослина не падала під вагою листя. 

Якщо хочете прискорити ріст, можна накрити горщик поліетиленовим пакетом - створити йому парниковий ефект.

Поливати ананас потрібно по потребі - коли підсохне верхня частина грунту. Температура повинна бути близько 20-25°C, і, звичайно, ананасу потрібно багато сонця. 

Скільки часу росте ананас в домашніх умовах

Тут теж потрібно терпіння: ананас приживеться через 6 місяців. Спочатку з центру з'явиться гарна квітка, а з неї потім сформується плід. 

Вас також можуть зацікавити новини: