Як виростити лавровий лист вдома / depositphotos.com

Лавровий лист, звичайно, купити простіше, але виростити його самому - куди приємніше. Він красивий сам по собі, а страви з домашнім лавровим листочком - однозначно смачніші. Як виростити лавровий лист з насіння - читайте в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, для чого встромляти сірники в горщик з квітами - корисний лайфхак.

Виростити лавр вдома не так складно, як здається. Це можна зробити кількома способами:

Відео дня
  • насінням;
  • живцями;
  • готовою розсадою.

Найчастіше лавровий лист вирощують з насіння. 

Як проростити насіння лаврового листа

Насіння можна купити в спеціальному магазині або на ринку. Садять його в середині або в кінці зими - сам процес пророщування займе у вас 2-4 місяці. Тобто, коли зійдуть паростки, то температура навколишнього середовища буде найбільш оптимальною для їх росту.

Отже, щоб виростити лавровий лист на підвіконні потрібно:

  • очистити насіння від оболонки і на 3-4 дні залишити його в теплій воді;
  • посадити насіння в підготовлений грунт - можна взяти субстрат, який зазвичай використовують для посадки кактусів і сукулентів, або ж приготувати грунт самостійно з рівних частин дерну, торфу і компосту, а для верхнього шару взяти річковий пісок; 
  • садити насіння потрібно в невеликий горщик з дренажними отворами, щоб в ньому не застоювалася вода, на глибину 1-1,5 см і на відстані приблизно 2 см;
  • зволожити з пульверизатора, накрити поліетиленом і поставити в тепле і освітлене місце, але без попадання прямих сонячних променів.

Парничок, який вийшов, потрібно періодично провітрювати, і стежити, щоб грунт був вологим. Як тільки з'являться сходи, плівку потрібно буде зняти, а грунт знову зволожити.

Як виростити лавровий лист з насіння - пересадка і полив

Коли сіянці трохи підростуть, і у них з’являться по 2-4 справжніх листочки, рослини пересаджують по індивідуальних горщиках (на 1 л). Робити це потрібно максимально акуратно, щоб не пошкодити корінець. Після пересадки помістіть горщики на 2-3 тижні в темне місце - в цей час у рослин буде формуватися коренева система. Потім сіянці потрібно поставити на світло.

Оптимальна температура для лаврового листа - + 20-26°C, взимку - +15°C. Поливати лавр потрібно теплою відфільтрованою водою, але в міру: влітку - 2 рази на тиждень, у період спокою - 1 раз на 5 днів. Крім цього, рослину можна обприскувати - лавр це любить. А якщо дозволяє погода, то виносьте його на балкон або в сад.

Вас також можуть зацікавити новини: