Як отримати багатий урожай помідорів / pexels.com

Помідор - це багаторічна рослина із сімейства пасльонових, але її вирощують як однорічну, бо вона боїться зимових холодів. УНІАН зібрав поради агрономів, як правильно садити помідори у відкритий ґрунт.

Як садити помідори вдома, щоб розсада проросла

Вирощують рослини розсадним способом. Наприкінці березня або початку квітня насіння потрібно вимочити протягом доби, покласти в мокру тканину і після появи росточков висіяти в ящики.

Поради городників:

Відео дня
  • Висівають насіння, що проросло, рядками на глибину близько 1 см. На 1 кв. м досить 10 г насіння.
  • Спочатку ящик ставлять в тепле місце, коли з'являться сходи - переміщують ближче до вікна, ближче до світла.
  • Через 20 днів розсаджують на відстань 10-12 см, краще в торфоперегнійні горщики.
  • Під скло насіння можна висаджувати вже в січні. А якщо ви вважаєте, що помідорів недостатньо, додаткову розсаду можна встигнути виростити не пізніше червня.
  • Насіння добре проростає, коли температура повітря становить 20-25 градусів, така температура має бути вдень, вночі - 16-17 градусів.

Поливають насіння рідко, але багато. Коли встановиться тепла погода, розсаду можна виносити на відкритий балкон або вулицю, це її загартує.

Як правильно посадити помідори на городі - поради агрономів

Занадто рання пересадка в грунт може привести до порушень процесу росту або загибелі розсади - рослини гинуть при температурі 1-2 градуси нижче нуля. Тому розсаду висаджують в самому кінці травня - на початку червня, коли вночі вже не буває заморозків. 

Важливо: при декількох пересадках помідори кожен раз садять все глибше, щоб утворилося коріння з боків. Чим більше коренів, тим більше рослина отримає води і краще засвоїть поживні речовини від підгодівлі.

Як садити помідори - відстань між рядами має бути близько 60 см, між рослинами в ряду - 30 см. Якщо ділянка невелика, можна висадити помідори квадратно-гніздовим способом на площі близько 60х60 см для однієї рослини або трохи менше для дрібних сортів.

Як садити помідори в теплиці й під дуги

У місцевості, де здебільшого несприятлива дощова погода, помідори вирощують тільки в теплицях або під плівкою. Помідори, що ростуть під склом або плівкою, також не повинні затінюватися більш високими рослинами або деревами, тому місце повинно бути відкрите. Важливо постійно добре провітрювати теплицю. 

Відстань між рослинами має бути такою ж, як і при висадці у відкритий грунт. Опорні жердини встановлюються перед посадкою, їх висота має становити не менше, ніж 2 м. Якщо взяти спіральну жердину, рослини зачепляться за неї і без прив'язування.

Як садити помідори під дуги - над рядом розсади дуги встановлюються таким чином, щоб їх кінці були вкопані між рядами, а рослина була посередині.

Корисний лайфхак: поставте не по одній дузі, а по дві. Простягніть плівку по ряду над дугами змійкою - таким чином, щоб одну дугу вона накривала, а під другою проходила. Відстань між парами дуг має бути така, щоб плівка не провисала. Тоді при негоді її можна буде опустити як з двох сторін, так і з одного боку, а при гарній погоді зібрати назад посередині дуги, відкривши помідори повністю. 

Раніше УНІАН розповідав, чим підгодувати томати після пікіровки і які використовувати найефективніші засоби за копійки.

Вас також можуть зацікавити новини: