Які рослини відганяють шкідників городу та саду / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Неважливо, що ви вирощуєте - овочі, фрукти чи квіти, - одне можна сказати напевно: ви не єдиний, хто цікавиться тим, що росте у вас на городі чи в саду. Молоденькі сходи та посадки обожнюють шкідливі комахи, черв'яки та гризуни. Щоб тримати їх на відстані, експерти-садівники радять виконати хитрий трюк: посадити поруч з основними культурами рослини-компаньйони.

Вони діятимуть як природний відлякувач і збиватимуть з пантелику нюх шкідників. Які рослини захищають від попелиці, томатного бражника, капустяної молі та інших небажаних гостей - розповідаємо далі.

Які рослини відганяють шкідників - 7 найкращих на думку експертів

Раніше ми вже розбиралися, як вивести мурашник на городі та в саду, а тепер професіонали у сфері садівництва розповіли, які рослини відганяють шкідників городу та саду:

Відео дня
  • Розмарин

Ця пахуча трава є одним із найсильніших відлякувачів шкідників - дуже їм не подобається запах цієї рослини. "Трави - це фантастичний вибір у якості рослин-компаньйонів, - каже Керрі Спунмор, засновниця компанії Seed to Spoon. - Вони не тільки підсилюють смак ваших страв, а й є природними захисниками вашого саду".

Завдяки своєму сильному аромату розмарин може ефективно відлякувати і комарів - його використовують для приготування натурального засобу від цих комах.

  • Базилік

Ідеальний не лише для салату "Капрезе" - він відлякуватиме різноманітних комах на вашій грядці, в саду, а також чудово підійде, якщо ви думали, що посадити в теплиці від шкідників.

"Одна з моїх улюблених рослин-компаньйонів - базилік, який я використовую для поліпшення смаку томатів і відлякування томатних черв'яків (личинок томатних бражників)", - каже Дагні Крім з The Cottage Peach. - "Ця рослина також відлякує комарів і допомагає отримати більший урожай томатів, а ще базилік легко розмножується живцями".

  • М'ята

Влітку ми додаємо м'яту, щоб надати освіжаючого, підбадьорливого аромату і смаку напоям і десертам, але комахи і миші не поділяють цієї симпатії. "Запах м'яти відлякує мурах і попелицю, - пояснює Спунмор. - Цю траву легко вирощувати, і вона надає саду приголомшливого запаху".

До речі, якщо ви хочете залучити у свій сад більше запилювачів - бджіл і метеликів - то м'ята вам допоможе в цьому.

  • Чебрець

Ще одна ароматна трава, яку можна використовувати в парі з ягодами й овочами, - це чебрець, зокрема лимонний чебрець. Як і в розмарину та м'яти, його аромат є природним засобом від комах і ефективно впливає на цілу низку шкідників. "Посадивши чебрець поруч із полуницею, ви відлякаєте черв'яків, а також зміцните рослини й підвищите їхню врожайність", - каже Спунмор.

  • Алліум/Цибуля-шніт

"Цибуля-шніт - чудовий компаньйон для моркви, томатів і навіть троянд, - каже Емі Чапман з In the Cottage Garden. - Цей цибулевий аромат - захисний механізм, який відлякує таких комах, як морквяна муха і попелиця".

Відлякувальні властивості цибулі-шніт притаманні й іншим представникам сімейства алліум - часнику, цибулі та цибулі-порею.

  • Нагідки

"Численні сорти нагідок не просто красиві - вони ще й корисні, - каже Спунмор. - Яскраві, ароматні квіти не просто прикрашають сад - їхній запах і коріння допомагають відлякувати нематод і попелицю".

Експерти з садівництва рекомендують висаджувати ці яскраві квіти по краях садових клумб - і вони стануть першою лінією захисту від шкідників. "Я зазвичай саджаю нагідки та їхню родичку, календулу, на всіх своїх клумбах", - додає Лукас.

Крім цього, нагідки - це також корисні квіти на городі: поруч із помідорами вони вбережуть від томатного черв'яка (бражника), поруч із квасолею - від бобових жуків, а поруч із капустою та броколі - від капустяної молі.

  • Настурція

Щоб надати саду тропічної естетики і відволікти увагу шкідників, посадіть на клумбах червоні, помаранчеві, персикові та жовті настурції. "Настурції - чудова культура-пастка, - каже Чепмен. - Такі шкідники, як попелиці та гусениці капустяного білана (капустянки), швидше з'їдять настурцію, ніж ваші дорогоцінні овочі".

Вас також можуть зацікавити новини: