Джамала про депортацію кримськотатарського народу / фото instagram.com/jamalajaaa/

18 травня, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, співачка Джамала розказала про прабабусю, яку в 1944 році депортували з Криму.

«Хочу розповісти вам про 18 травня 1944 року. Це дуже особиста історія. Це трагедія моєї родини. Зранку 18 травня мою прабабусю Назилхан з п’ятьма маленьким дітьми на руках посадили в товарні вагони і відправили до Середньої Азії. В той час коли вона чекала на чоловіка з війни. Їхали вони в жахливих умовах майже два тижні. Найменша дитина, донечка, на жаль, померла в дорозі. Дівчинку не дали поховати, радянські солдати забрали її у матері», — розповіла Джамала в Instagram.

Відео дня

Читайте також"Емоційно важко": Джамала розповіла, як переживає вагітність на карантині і хто її втішає (відео)

Співачка додала, що батьки розповідали їй історію того дня, коли відбулася депортація.

«Мені пощастило, я знала свою прабабусю, дитиною спілкувалася з нею. Хоча я була дуже мала, щоб розпитати більше. Але я пам’ятаю, що мої дідусь і бабуся, мої батьки розповідали історію цього дня. Щоб ми з сестрою знали і пам’ятали. Багато людей загинуло, зникли безвісти, не народились… переписана і загублена справжня історія, знищена архітектура, культура. Неможливо оцінити всі втрати. Найменше, що ми всі можемо зробити — пам’ятати», — написала Джамала.

Хочу розповісти вам про 18 травня 1944 року. ⠀ Це дуже особиста історія. Це трагедія моєї родини. ⠀ Зранку 18 травня мою прабабусю Назилхан з п'ятьма ятьма маленьким дітьми на руках посадили в товарні вагони і відправили до Середньої Азії. І це в годину, коли вона чекала на чоловіка з війни. Їхали вони в жахливих умовах майже два тижню. Найменша дитина, донечка, на жаль, померла в дорозі. Дівчинку не дали поховати, радянські солдати забрали її у матері. ⠀ Мені пощастило, я знала свою прабабусю, дитиною спілкувалася з нею. Хоча я була дуже мала, щоб розпитати більше. Альо я пам пам'ятаю, що мої дідусь і бабуся, мої батьки розповідали історію цього дня. Щоб ми з сестрою знали і пам " ятали. ⠀ Багато людей загинуло, зникли безвісти, не народились... переписана і втрачена справжня історія, знищена архітектура, культура. Неможливо оцінити всі втрати. ⠀ Найменше, що ми всі можемо зробити — пам " ятати. ⠀ У нас з татом була традиція — шкірного 18 травня ми їздили на мітинг у Сімферополь. Це був не тільки День пам'яті, це був день зустрічей. Багато родичів, друзів зустрічались на площі. Дуже хочу, щоб мій син, як колись і маленька я, приходив на площу в Криму і вшановував пам'ять померлих. Щоб він знав і пам'ять запам'ятав історію кримськотатарського народу. ⠀ #masallah

Допис, поширений Jamala (@jamalajaaa)

Також, за словами Джамали, до анексії Криму кожного року вона з батьком їздила на мітинг в Сімферополь.

«У нас з татом була традиція — кожного 18 травня ми їздили на мітинг в Сімферополь. Це був не тільки День пам’яті, це був день зустрічей. Багато родичів, друзів зустрічались на площі. Дуже хочу, щоб мій син, як колись і маленька я, приходив на площу в Криму і вшановував пам’ять померлих. Щоб він знав і пам’ятав історію кримськотатарського народу», — написала співачка і поділилася фотографіями дворічного сина Емір-Рахмана у вишиванці з українським та кримськотатарським прапорами в руках.

Син Джамали - Емір-Рахман / фото instagram.com/jamalajaaa/

Пост Джамали прокоментувала і її мама Галина: «Щороку 18 травня в 4 ранку в Криму, с. Кучук-Узень (Малоріченське), я виходжу на вулицю і хочу уявити, що пережив народ, який жах, яку нелюдяність. Як взагалі можна було пережити цей біль, цю мерзенну несправедливість».

«У бабусі в той час було 4 сини Айяр (твій дідусь), Айдер, Сейяра, Ісмет і маленька трирічна донечка Сусаночка, яка захворіла і померла в вагоні. І цю дитину не дали навіть поховати, а вирвали з рук, викинули по дорозі з вагона. А в цей же час чоловік, батько цих дітей бився на війні. Це просто нелюдяно! Це ніколи не можна забути! І це ніколи не можна пробачити! Вічна пам’ять всім загиблим! Низький уклін всім, хто вижив, хто пережив ці страшні роки!», — додала мама співачки.

*** 18 травня в Україні відзначають День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.