Ілюстрація / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що обов’язково настане день, коли тимчасово окупований Росією Крим повернеться до України.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«4-та ранку... Стук у двері... 15 хвилин на збори…»..З таких слів починаються спогади всіх, хто пережив події 18 травня 1944 року, коли в домівку кожної кримськотатарської сім’ї постукала біда. 76 років тому почалася примусова депортація корінного народу з Кримського півострова», - нагадав він.

Відео дня

Читайте також"Прагматичний розрахунок": глава МЗС назвав три тактичні завдання України в питанні деокупації Криму

За словами президента, сьогодні, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, увесь світ згадує про страшний злочин, наслідком якого стали тисячі людських життів і скалічених доль.

«Людей саджали у вагони та відправляли за тисячі кілометрів від рідної землі. Багато кримських татар повернулися з війни з медалями за взяття Берліна. І побачили порожні домівки. Багатьом навіть не сказали, куди відправили їхні родини та де їх шукати. Той ранок називають трагічним світанком у житті кримськотатарського народу. Лише через понад 40 років вони отримали змогу повернутися додому. Здавалося, всі лиха позаду», - зазначив він.

Водночас, Зеленський нагадав, що у 2014 році внаслідок анексії Криму багато українців і кримських татар були змушені знову покинути свою землю. А ті, хто залишився, страждають від ув’язнень, обшуків та утисків.

«Ми віримо, що обов’язково настане день, коли Крим повернеться до України. Кримські татари та українці повернуться до рідних домівок, зберуться за одним столом, щоб разом промовити: Bizim ve siziñ azatlığıñız içün! За вашу і нашу свободу», - наголосив глава держави.

Зеленський відзначив, що сьогодні на будівлях Офісу президента України та Кабінету міністрів розміщено світлову проекцію на знак солідарності з кримськотатарським народом. «Сьогодні кожен українець розділяє з ним біль від трагедії 18 травня 1944 року. Ця дата нагадує про те, що можна злочинно відібрати в народу його землю, та неможливо відібрати в народу його дух і волю. Вічна пам’ять усім жертвам геноциду кримськотатарського народу», - підкреслив президент.

Нагадаємо, 18 травня в Україні відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.