Сини принцеси Діани прокоментували її інтерв'ю 1995 року \ фото REUTERS

Сини загиблої принцеси Діани, герцог Кембриджський Вільям і герцог Сассекський Гаррі, виступили з критикою корпорації «Бі-бі-сі» і засобів масової інформації в цілому, коментуючи підсумки розслідування про знамените інтерв'ю їхньої матері журналісту Мартіну Баширу.

У 1995 році принцеса Діана в бесіді з Баширом в програмі «Панорама» вперше відкрито розповіла про подружню невірність принца Чарльза і розставання з ним. "Нас у шлюбі було троє", - заявила вона, маючи на увазі відносини Чарльза з Каміллою Паркер-Боулз. Наступного року Чарльз і Діана розлучилися. 31 серпня 1997 року принцеса загинула в автокатастрофі.

У листопаді 2020 року британська мережа ITV випустила розслідування про обставини інтерв'ю, що стало причиною розпаду шлюбу Чарльза і Діани. У ньому стверджувалося, що Мартін Башир домігся бесіди з принцесою обманним шляхом - а саме використовував підроблені документи, які нібито підтверджували, що за принцесою стежать, передає meduza.

Відео дня

20 травня 2021 року незалежне розслідування, проведене на замовлення «Бі-бі-сі», підтвердило ці висновки. За його підсумками також з'ясувалося, що Башир брехав керівництву телерадіокомпанії про фальшиві документи, а його начальство віддало перевагу залишити це без наслідків. Після цього "Бі-бі-сі" принесла офіційні вибачення королівській родині.

Читайте такожПринципи Вільям і Гаррі зустрінуться на відкритті пам " ятника принцесі Діані (відео)Принци Вільям і Гаррі у своїх заявах за підсумками розслідування висловили думку, що інтерв'ю Баширу побічно вплинуло на наступні події, які в підсумку призвели до загибелі принцеси Діани.

"Обманний шлях, яким було отримано це інтерв'ю, вплинув на те, що сказала в ньому моя мати. Це інтерв'ю зіграло велику роль у погіршенні відносин між моїми батьками і завдало неоціненної шкоди іншим людям. Сумно усвідомлювати, що допущені "Бі-бі-сі" помилки значно вплинули на те, що у неї [принцеси Діани] розвинулися страхи, параноя і замкнутість, які запам'яталися мені в кінці її життя», — заявив у своєму відеозверненні принц Вільям.

Він також висловив жаль, що "Бі-бі-сі" не провела належного розслідування відразу, і його мати так і не дізналася, що була обдурена журналістами.

"Її підвів не тільки безчесний журналіст, а й керівництво "Бі-бі-сі" , яке закрило очі на ситуацію замість того, щоб ставити жорсткі питання", - додав Вільям.

У свою чергу принц Гаррі назвав причиною смерті Діани "культуру експлуатації і неетичних практик" в медіа, які як і раніше поширені сьогодні.

"Наша мати загинула через це, і нічого не змінилося. Захищаючи її спадщину, ми захищаємо всіх інших і підтримуємо гідність, з якою вона прожила своє життя", — йдеться в заяві Гаррі.

У середині травня стало відомо, що Мартін Башир, який обіймав посаду редактора "Бі-бі-сі Ньюс" з релігійної тематики, звільнився з корпорації.

Вас також можуть зацікавити новини