Погода у грудні в Україні / фото Pixabay

Цього року погода у грудні в Україні очікується мінливою, з незначним сніговим покривом та чергуванням морозів та відлиг. Перша половина місяця буде холодною та сухою, а друга - з аномальним теплом та опадами. Про це розказав синоптик Ігор Кібальчич, передає "Метеопрог".

Синоптик пояснив, що перша половина грудня проходитиме під впливом малорухомого антициклону арктичного походження. Атмосферний тиск перевищуватиме норму на 6-10 міліметрів ртутного стовпа. Разом зі східними вітрами до нас почне надходити холодне і сухе континентальне повітря. Температурний фон поступово знизиться до -8...-3 °С у нічний час і до -5...0 °С вдень у першій пентаді грудня.

"Поступово до кінця першої декади та на початку другої декади місяця повітря охолоне ще більше - вночі очікуються значення в межах -14…-8 °С, вдень -8…-2 °С. Дещо тепліше буде у південній частині, у Криму та на Закарпатті", - каже синоптик.

Відео дня

Прихід морозів у більшості областей відбудеться на голу землю, а у найближчі 2 тижня опадів не передбачається. Тільки на крайньому півдні та заході періодично очікується сніг, мокрий сніг, місцями з дощем.

Проте, приблизно з 14-16 грудня, синоптичні процеси над Європою зазнають суттєвих змін.

"Помітно збільшиться кількість хмарності і вищою стане ймовірність випадання опадів переважно у змішаній фазі (сніг, дощ, мряка). Ймовірно, що друга половина грудня відзначиться в Україні як аномально тепла з переважанням вологих повітряних потоків із південного заходу", - каже синоптик.

Тож, за його прогнозом, прохолодна перша половина місяця і тепла друга компенсують одна одну, і підсумкова середньомісячна температура за грудень виявиться близькою до норми, а у Поліссі та північних областях можливо нижче за норму на 1-2 градуси; на Закарпатті, у південній частині та Криму -  вищою за норму на 1-2 градуси.

"Кількість опадів також розподілиться нерівномірно. Перша половина грудня буде сухою, за винятком крайнього півдня та заходу, а ось друга половина місяця за рахунок проходження циклонів і атмосферних фронтів виявиться щедрою на опади. Підсумкова сума опадів за грудень в Україні становитиме близько 100-120% від кліматичної норми", - спрогнозував Ігор Кібальчич.

Він наголосив, що постійного снігового покриву не очікується. Протягом грудня його розподіл територією країни матиме плямистий характер як за площею, так і за висотою.

Погода у грудні: що кажуть синоптики

Світовий погодний ресурс Wisemeteo прогнозує, що грудень 2022 в Україні буде теплим та з невеликою кількістю снігу.

За даними Укргідрометцентру, середня місячна температура у грудні передбачається від 3° морозу до 2° тепла, що у більшості областей - у межах норми. Також у межах кліматичної норми очікується й кількість опадів.

Народний синоптик Станіслав Щедрін також прогнозує, що грудень-2022 в Україні буде теплим. Він прогнозщує невеликі морози, але багато опадів у вигляді дощу та мокрого снігу.

Вас також можуть зацікавити новини: