Експерти прогнозують подальше підвищення температури повітря / фото REUTERS

Експерти кажуть, що українці мають адаптуватися, оскільки надалі високі температури, довготривала спека, посухи, лісові пожежі, руйнівні зливи та паводки лише посилюватимуться. Зокрема, в Україні через зміни клімату можуть зникнути цілі міста.

Такий проноз зробила директор Центру екологічного консалтингу та аудиту Оксана Волоско-Демків, передають Факти ICTV.

За її прогнозом, якщо й надалі знищуватимуться зелені зони на користь забудови, то вже за 30 років в Україні почнуть зникати міста.

Відео дня

"Вони (міста - УНІАН) стануть просто непридатними для життя, інфраструктура не витримуватиме, а люди намагатимуться звідти виїхати, в основному через дефіцит та якість води. Безконтрольне пробивання артезіанських свердловин – величезна проблема, і вже є ознаки перехресного забруднення водоносних горизонтів", – пояснила вона.

Як повідомляється, також може бути переміщення великої кількості людей із півдня на північ – так звані кліматичні мігранти, які втікають від опустелювання та посух.

За її словами, якщо продовжуватиметься така тенденція з погодою, південні області стануть непридатними для ведення сільського господарства через відсутність води.

За найгіршим варіантом, потерпатиме Україна і від пожеж, після яких необхідне тривале відновлення.

Читайте такожЛіто в Україні стане ще спекотнішим: кліматолог розповіла про наслідки

"Проте всі сценарії прогнозують подальше підвищення температури повітря. До середини століття середня за рік температура може зрости десь на 1,5 градуса, відносно 1981-2020 років, а якщо говорити до кінця століття – то навіть на понад 3 градуси. А за сценаріїв, які не передбачають заходів з адаптації, ці зміни можуть бути ще більшими. Якщо до цього часу ми говорили, що більший ріст був характерний для зими і літа, надалі температура може суттєво зростатиме ще й восени", – прогнозує кліматолог Віра Балабух.

Як повідомляється, це може зумовити збільшення літнього сезону і спекотного періоду, а також зменшення тривалості опалювального сезону. Кількість опадів зміниться несуттєво, проте спостерігатиметься їхня неоднорідність протягом року: холодний період може стати більш вологим, а теплий – посушливим.

"Найбільші зміни очікуються у другій половині XXI століття", – резюмувала Балабух.

Вас також можуть зацікавити інші новини погоди: