Христя Фріланд / REUTERS

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд заявляє, що її країна не визнає незаконне проведення виборів президента Російської Федерації в окупованому Криму.

Про це йдеться у її заяві на сайті канадського зовнішньополітичного відомства.

«У четверту річницю незаконного вторгнення та анексії Криму, Канада долучається до міжнародної спільноти та продовжує засуджувати це порушення суверенітету та територіальної цілісності України», - наголосила Фріланд.

Відео дня

Читайте такожРосія в ОБСЄ звинуватила Україну у "відкритому втручанні" у свої внутрішні справи

«З часу початку окупації Криму Росією, ми спостерігали за серйозними порушеннями прав людини, вчиненими представниками державних органів Росії, включаючи придушення свободи висловлювань та об’єднань, свавільні арешти, тортури, затримання та зникнення людей», - заявила міністр.

«Канада не визнає незаконне поширення президентських виборів в Росії на анексовану українську територію», - підкреслила Фріланд.

Окремо вона закликала Росію звільнити українських політичних в’язнів, і зокрема, українського письменника та режисера Олега Сенцова, засудженого в Росії до 20 років позбавлення волі за відкриту критику російської окупації Криму.

Також вона запевнила, що Канада продовжить тісно взаємодіяти з кримськотатарськими організаціями для пошуку конкретних шляхів з метою підвищення рівня обізнаності про ситуацію в Криму та щодо захисту їхніх людських прав. У цьому зв’язку, зауважила міністр, Канада продовжить засуджувати заборону Меджлісу та закликає Росію скасувати це протиправне та аморальне рішення.

Довідка УНІАН. Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши там так званий "референдум за його самовизначення".

Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до РФ. 18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий договір про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели санкції проти Росії. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму.