Парубій: Під час ухвалення рішення мають бути враховані всі правки, запропоновані Венеціанською комісією / Фото УНІАН

Історія з ухваленням закону про Антикорупційний суд “затягнулася”.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав голова Верховної Ради України Андрій Парубій в коментарі журналістам.

“Історія з Антикорупційним судом надто довго затягнулася”, - зазначив він.

Відео дня

За його словами, сьогодні даний закон ухвалити парламент не зможе, оскільки не пройдено всі поправки до нього.

Читайте такожНа закритті засідання Ради сталася словесна перепалка між нардепом Соболєвим і головою парламенту

Він наголосив, що під час ухвалення рішення мають бути враховані всі правки, запропоновані Венеціанською комісією. В той же час підкреслив, що “ми з Венеціанською комісією є в постійному контакті, але Верховна Рада є центром прийняття рішень і тут будуть приймати рішення”.

Парубій зазначив, що перед голосуванням за закон депутати повернуться до розгляду правок, “які є принциповими і без яких законопроект не буде цілісним”. При цьому він наголосив, що головна дискусія розгорнеться перед самим голосуванням.

Він підтвердив, що вчора прем'єр-міністр України Володимир Гройсман приходив до Верховної Ради України і говорив про необхідність якнайскорішого ухвалення законопроекту про Вищий антикорупційний суд.

Як повідомляв УНІАН, 1 березня ВР в першому читанні ухвалила проект закону «Про Вищий антикорупційний суд» (№7440), внесений президентом України Петром Порошенком.

Ключовою претензією міжнародних партнерів і громадських організацій до законопроекту є обмеження ролі міжнародних експертів у рекомендаційній функції в процесі відбору та призначення суддів. На думку міжнародних партнерів, включаючи МВФ, повноцінна роль міжнародних експертів у призначенні суддів є запорукою незалежності Антикорупційного суду і його здатності ефективно виконувати свої функції.

Створення Антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії є однією з умов продовження співпраці України і МВФ, необхідної для погашення країною зовнішніх боргів найближчими роками. На думку експерта Atlantic Council економіста Андерса Аслунда, припинення співпраці України і МВФ призведе до значної девальвації гривні.