Фото УНІАН

Система надання якісної медичної допомоги в Україні має бути збудована наново – не під копірку, але з урахуванням принципів успішних країн, сказав у ході брифінгу в Києві новий міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі.

«Я говорив і завжди говоритиму про те, що Україна, на жаль, перебуває у стані війни. Треба завжди про це пам'ятати. І це має дисциплінувати, особливо що стосується витрат. Витрачати потрібно максимально ефективно, – сказав міністр. – Водночас, говорячи про реформу, я хочу сказати: ми прийшли сюди не для того, щоб зробити косметичний ремонт, але для того, щоб будувати – наново. Ми не пропонуємо копіювати досвід Грузії. Можливо, це й недоцільно для країни, яка в 10 разів більша Грузії, але перейняти певні принципи ми можемо».

Відео дня

Читайте такожМіністри-іноземці пообіцяли, що результати реформ українці побачать вже за рік

Міністр сказав, що пріоритетом його роботи стане максимальна прозорість витрачання коштів і впровадження системи закупівлі медичних препаратів через електронні торги у кращих постачальників. «Система закупівель стане відкритою», - підкреслив Квіташвілі.

При цьому він звернув увагу, що метою всіх реформ має стати надання високоякісної медичної допомоги всім без винятку громадянам, незалежно від місця їх проживання.

Читайте такожНовий очільник МОЗ розповів, як побороти "олігополію" в системі закупівель ліків

Як повідомляв УНІАН, 2 грудня Верховна Рада України призначила новий Кабінет міністрів, першочерговим завданням якого стане утримання економічної ситуації в країні для того, щоб уже в 2016 році Україна продемонструвала економічне зростання. Реформа охорони здоров'я в зв'язку з цим є однією з пріоритетних, оскільки питання її реалізації обговорюється вже не один рік. Попередній міністр охорони здоров'я в уряді Арсенія Яценюка – Олег Мусій, призначений у березні цього року, так і не представив свого бачення реформи і був відсторонений від виконання обов'язків у жовтні за незадовільну організацію тендерів на придбання ліків і зростання цін на ліки.