Порошенко наголосив, що Україна протистоїть російській агресії на східному фланзі НАТО / фото УНІАН

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю німецькій газеті Rheinische Post заявив, що Україна прагне зафіксувати в Конституції свою політичну мету – членство в Євросоюзі та НАТО. Нині Північноатлантичний альянс залишаться єдиною гарантією безпеки України, оскільки Росія як постійний член РБ ООН не дотримується міжнародного мирного порядку і права.

«Ми прагнемо зафіксувати цю політичну мету (членство в ЄС та НАТО – ред.) навіть в нашій Конституції. Для нас мета майбутнього членства в ЄС є потужною мотивацією для продовження процесу реформ.  На шляху до Заходу, того Заходу, з яким ми пов’язані»,  - зазначив Петро Порошенко, повідомляється на офіційному сайті президента.

«Якщо Росія, постійний член РБ ООН, не дотримується міжнародного мирного порядку і права, то НАТО залишаться нашою єдиною гарантією виживання», - також додав він.

Відео дня

Президент нагадав, що Росія урочисто гарантувала Україні державний суверенітет після розпаду СРСР.

Читайте такожРада підтримала законопроект про зміни до Конституції щодо курсу до ЄС та НАТО

«У відповідь ми відмовилися від радянської ядерної зброї, розташованої на нашій території. На той момент – третій за обсягами арсенал у світі. І що у підсумку? Путін анексує Крим і розпалює війну на Сході нашої країни», - зазначив він.

Петро Порошенко також повідомив, що нині Україна витрачає 6 % ВВП на оборону.

«І, я думаю, за рахунок нашого протистояння російській агресії на східному фланзі НАТО ми вже сьогодні відіграємо важливу роль. Ми боремося не лише за себе, а за Європу, демократію, за Захід і його цінності», - підкреслив Президент.

Глава держави вкотре наголосив: «Це ніякий не заморожений конфлікт, як дехто стверджує, а кривава війна. При цьому щодня гинуть українські солдати. Майже 170 загинуло від початку року. Сотні зазнали поранень, серед жертв є і цивільні».