Курт Волкер / Reuters

Спецпредставник США по Україні Курт Волкер зазначив, що європейські союзники США можуть заборонити російським кораблям, що прибувають з Криму або Азовського моря, заходити в європейські порти.

Волкер заявив про це "Голосу Америки", пояснивши, що США і їхні західні союзники розглядають ряд варіантів, щоб не допустити нових проявів «одностороннього контролю» Росії в загальних водах Азовського моря.

За його словами, з такою пропозицією нещодавно виступила Аннегрет Крамп-Карренбауер – генеральний секретар правлячого Християнсько-демократичного союзу Німеччини, яка може стати наступником канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Відео дня

«Це дуже сильний і дуже оригінальний крок, – заявив Волкер. – Подивимося, чи підуть вони на це».

Волкер вимагає від Росії звільнити українських моряків, захоплених у Керченській протоці в кінці листопада, до Різдва або Нового року.

«Ми не приймаємо і не погодимося з заявленою Росією анексією Криму», – сказав він, повторивши позицію, яку США зайняли після подій у Криму в 2014 році.

Зазначивши, що води Азовського моря є предметом двосторонньої угоди між Україною і Росією, Волкер сказав: «Ми не згодні з тим, що територіальні води навколо Криму є російськими. Вони українські. Тому ми не згодні з тим, що Керченська протока є повністю російською. Ми вважаємо, що мова йде про спільний суверенітет».

Читайте такожУ ЄС не можуть домовитися щодо запровадження санкцій проти РФ через агресію в Керченській протоці - посол Німеччини

За словами Волкера, дії Росії в ході конфронтації 25 листопада, коли вона обстріляла і в кінцевому підсумку захопила три українських військових корабля, які намагалися пройти з Чорного моря в Азовське через Керченську протоку, є «явним порушенням міжнародного права і порушенням двосторонньої угоди з Україною».

Він сказав, що США наполягають на тому, щоб Росія повернула кораблі і 24 українських військовослужбовців і агентів розвідки, заарештованих російськими спецслужбами.