echrblog.blogspot.com

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", зі 155 депутатів, присутніх у залі, 140 проголосувало "за" і лише 7 - "проти". Резолюцію не підтримали російські депутати.

Текст був суттєво змінений під час розгляду, до нього додали декілька норм з жорсткою критикою РФ, після чого документ перетворився з суто гуманітарного на такий, що описує подробиці конфлікту та затверджує вину Російської Федерації за його ескалацію.

Читайте такожПАРЄ схвалила поправку щодо необхідності звільнення льотчиці Савченко

Відео дня

Зокрема, ПАРЄ закликала Росію не фінансувати тероризм в Україні. Ця норма закликає Росію "надалі утримуватися від фінансування тероризму в Україні, надавати підтримку незаконним озброєним групам, а також вплинути на них для виконання мінських угод".

Окремою нормою резолюція закликає Росію звільнити народного депутата Надію Савченко, а також усіх інших "в’язнів війни". Рішення ПАРЄ стверджує, що всі вони "незаконно утримуються у в’язницях РФ".

Був суттєво змінений параграф про "так звані гуманітарні конвої". ПАРЄ стверджує, що такі дії РФ порушують міжнародне право, і насправді ці вантажівки не є гуманітарними конвоями.

Предметом для дискусії були також декілька норм, які підтверджують незаконність анексії Криму Російською Федерацією. Росіяни пропонували видалити їх з тексту, але жодна така пропозиція не була підтримана асамблеєю.

Більшість пропозицій РФ набирала близько 20 голосів чи навіть менше - очевидно, що переважну частку їх підтримки формували російські депутати.