Голова Верховної Ради запросив Вселенського Патріарха виступити перед депутатами / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій запросив Вселенського Патріарха Варфоломія І виступити в українському парламенті.

Читайте також"Поворотний момент в історії": Порошенко і Варфоломій обговорили результати Об’єднавчого собору

Як передає кореспондент УНІАН, про це спікер сказав під час Погоджувальної ради.

Відео дня

“Запрошую всесвятійшого патріарха Варфоломія прибути до України і виступити у Верховній Раді України. Я переконаний, що ми маємо гідно вшанувати цю видатну людину, мужню особистість, яка назавжди вписана в історію України”, - зазначив голова ВР.

Спікер також подякував патріарху Варфоломію за опіку над українським народом та його мужність. “Тому що ми всі знаємо, який неймовірний тиск чинився і чиниться на всесвятійшого патріарха від Москви і від усіх союзників, яких задіює Кремль для тиску на патріарха Варфоломія”, - сказав Парубій.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні.

Вселенський патріарх Варфломій підтвердив, що 6 січня 2019 року вручить предстоятелю Православної церкви України митрополиту Київському і всієї України, блаженнійшому Епіфанію томос про автокефалію.

Довідка УНІАН. 11 жовтня за результатами засідання Синоду Константинопольського патріархату було оприлюднено рішення, в якому йдеться, що Вселенський патріархат продовжує процедуру надання автокефалії церкві України.

Крім того, було скасовано лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновлено канонічні статуси предстоятеля УПЦ Київського патріархату, патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

3 листопада президент України і вселенський патріарх підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом. 29 листопада Вселенський патріархат затвердив проект статуту Української церкви, якій буде надано томос про автокефалію.