Курт Волкер / REUTERS

Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер розраховує, що Україна не продовжуватиме термін дії воєнного стану і буде дотримуватись демократичних принципів.

Як повідомили у прес-службі Верховної Ради, про це спецпредставник США сказав під час зустрічі у Києві з головою ВР України Андрієм Парубієм.

Читайте такожВже 10 захоплених окупантами українських моряків назвали себе військовополоненими

Відео дня

Зокрема, спікер, коментуючи введення воєнного стану в окремих областях України, підкреслив, що таке рішення було важливим для здійснення координації між громадянськими адміністраціями і військовими. «Це дуже важливо. Ми не знаємо про те, коли і як можуть відбутися провокації, тому маємо бути готові до них повною мірою. Якщо не буде прямої агресії, питання не буде знову порушуватись, оскільки необхідно провести вибори», - наголосив він.

Також Парубій підкреслив, що президентські вибори відбудуться вчасно – за це проголосувала переважна більшість народних депутатів. Введення воєнного стану у прикордонних районах, особливо поблизу акваторії Чорного і Азовського морів, за його словами, – «це був превентивний захід приведення оборони до повної готовності, не було введено комендантської години чи обмежень, які б вплинули на свободу людини».

Своєю чергою, Волкер зазначив, що для США є абсолютно зрозумілим і прозорим той факт, що атака на українські морські кораблі була повністю незаконна: «Це була незаконна претензія на морські територіальні води. Незаконним було блокування і захоплення кораблів та моряків». Він повідомив, що на цей факт була відповідна реакція багатьох країн, зауваживши, що напередодні у Брюсселі під час зустрічей з представництвом ЄС і НАТО було наголошено, що Росія діяла незаконно - це була військова агресія.

«Ми підтримуємо прагнення України щодо зміцнення боєготовності збройних сил для відповіді на російську агресію», - наголосив Волкер, зауваживши, що дуже важливо не продовжувати у часі дію воєнного стану і дотримуватись демократичних принципів.

Він також високо оцінив ухвалення законів про розмінування, підготовку закону про закупівлі в оборонному секторі тощо.

Як повідомляв УНІАН, після нападу Росії на українські кораблі в районі Керченської протоки з 26 листопада на 30 діб запроваджено воєнний стан у 10 областях України, розташованих уздовж російського кордону і придністровської ділянки українсько-молдовського кордону, а також уздовж узбережжя Чорного та Азовського морів.