Ілюстрація REUTERS

Президент Російської Федерації Володимир Путін стверджує, що міст через Керченську протоку не заважає судноплавству.

Про це він сказав на прес-конференції в Москві. "Що стосується Керченських проток - це складна ситуація, природна. Там дуже вузькі протоки, і вони досить мілкі, глибиною десь 13 метрів. Там завжди, практично завжди, хочу це підкреслити, здійснювалася лоцманська проводка. І будівництво моста нічому там не заважає насправді. Як лоцмани раніше проводили судна, так і проводять", - зазначив Путін.

"Зростає товарообіг, вантажопотік, у тому числі й в портах Азовського моря, це правда. Там вибудувана робота, всі учасники цієї економічної діяльності знають, як це робиться. Там є черга, вона буває більшою, буває меншою", - додав Путін.

Відео дня

Він знову стверджує, що в Україні нібито заявляли про необхідність "підірвати" міст.

"Звісно, ми не можемо цього допустити. Це ж було б просто безглуздо з нашого боку", - заявив Путін.

Читайте такожКримський міст розірветься в один момент: експерт розповів про "точку неповернення"

При цьому він сказав, що Росія готова дотримуватися домовленостей від 2003 року про співпрацю з Україною у використанні Азовського моря і Керченської протоки "і не оголошувати ніяких односторонніх дій".

"Що стосується військових суден - це потрібно постійно бути в контакті з нашими прикордонниками. Вони здійснюють там прикордонний режим. І в умовах воєнного стану, я, звичайно, важко собі уявляю, як там військові судна будуть шастати туди-сюди. Але в цілому, нам би хотілося все нормалізувати. Ми не перешкоджаємо, в тому числі військовим суднам", - заявив Путін.

Довідка УНІАН. 15 травня президент РФ Володимир Путін відкрив Керченський міст.

Про необхідність побудувати перехід через Керченську протоку Путін заявив відразу після анексії Криму - в березні 2014 року. Міст обіцяли побудувати до 2018 року, а здати в експлуатацію - влітку 2019 року.

Наявність моста негативно вплинула на роботу українських портів у Маріуполі і Бердянську, оскільки не всі кораблі можуть пройти під цією спорудою.