REUTERS

Всі 24 українських моряки, захоплені Росією, заявили «слідству», що є військовополоненими.

Читайте такожУкраїнська сторона у ТКГ закликала Росію негайно звільнити військовополонених українських моряків

Про це повідомив адвокат Микола Полозов на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

«Станом на 27 грудня всі 24 захоплені в полон українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими», - написав він, додавши, що двоє поранених моряків Андрій Ейдер і Андрій Артеменко заявили про це сьогодні.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру «Яни Капу», а також катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх доставили у московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

Днями «суд» залишив у силі рішення про арешт 12 із 24-х українських військовополонених моряків.

27 грудня підконтрольний Росії Верховний суд тимчасово окупованого Криму залишив під арештом взятого у полон матроса буксира «Яни Капу» Євгена Семидоцького, скоротивши йому на добу термін тримання під вартою - до 24 січня 2019 року.