Степан Полторак під час інтерв'ю / REUTERS

Міністр оборони України Степан Полторак заявив, що українські судна і надалі проходитимуть через Керченську протоку.

Про це він сказав в інтерв’ю на телеканалі «ZIK», повідомляє прес-служба оборонного відомства.

Читайте такожУ Росії вимагають від України відмовитися від нового проходу військових кораблів через Керченську протоку

Відео дня

«Ми не відмовимося від нашого права вільного проходу через Керченську протоку з дотриманням всіх міжнародних норм і права», — наголосив Полторак.

«Перехід перший і другий не відрізнявся ніяк з організації та підготовки, з порядку проходу, щодо планування він був здійснений планово», — додав він.

За словами міністра, Російська Федерація подивилася на те, що в планах України є подальші проходи через Керченську протоку і є бажання посилити українське угрупування в Азовському морі, тому вони якраз і використали другу спробу для того, щоб здійснити провокацію з кораблями.

Полторак підкреслив, що будуть і наступні проходи українських кораблів через Керченську протоку.

«Буде і 20, і 30, і 100, і це буде завжди, тому що Азовське море — це частина України, Маріуполь, Бердянськ - наші порти, це частина України, це частина нашої економіки. І ми точно не відмовимося від нашого права вільного проходу через Керченську протоку з дотриманням всіх міжнародних норм і права», — акцентував Полторак.

Нагадаємо, 19 грудня секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що Україна готує новий прохід своїх кораблів через Керченську протоку і пропонує міжнародним партнерам взяти в ньому участь.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру «Яни Капу», а також катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх доставили у московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».