REUTERS

У Міністерстві закордонних справ РФ назвали намір України здійснити прохід військових кораблів через Керченську протоку провокацією.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це на брифінгу заявила офіційний представник російського відомства Марія Захарова.

«Це просто оголошення чергової провокації. Воно абсолютно безвідповідальне, воно покликане лише погіршити ситуацію, при тому, що багато партнерів України займаються реальною спробою пошуку шляхів деескалації», - сказала вона.

Відео дня

На думку Захарової, «коли деякі країни ЄС намагаються деескалувати ситуацію, робити такі заяви - просто розписуватися в тому, що провокація - це і є візитна картка нинішнього київського режиму».

Читайте такожАгресія РФ у Керченській протоці: у Держдепі пообіцяли продовжити залучати Кремль до відповідальності

Раніше 19 грудня секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов в інтерв'ю BBC News Україна заявив, що Україна готує новий прохід своїх кораблів через Керченську протоку й пропонує міжнародним партнерам взяти в ньому участь.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження до Керченської протоки українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».