Поява у виборчому списку представника комуністів цілком можлива / фото УНІАН

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко не зможе представляти на виборах президента свою політичну силу, проте у нього є можливість балотуватися самовисуванцем.

Про це заявив у коментарі виданню "Гордон" голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Читайте такожКВУ: майже 80% українських партій офіційно не мають жодного працівника

Відео дня

"КПУ, як Ленін, – завжди жива. Громадяни України звикли до думки, що згідно із законом про декомунізацію у нас не можуть діяти політичні партії та громадські організації, які використовують комуністичну символіку або назву. Однак насправді КПУ залишається однією зі 153 політичних партій України. Вони, як і раніше, офіційно зареєстровані. Ба більше, проводять заходи, Симоненко активно подорожує по світу, де на різних форумах виступає з антиукраїнською риторикою. У регіонах України діяльність КПУ зводиться до святкування якихось комуністичних дат і нечисленних зборів їхніх партійних активістів. Такий собі ностальгічно-комуністичний нафталіновий формат. Судовий процес щодо КПУ триває уже кілька років, і весь цей час у них продовжується боротьба з Мін'юстом. Поки що юридично КПУ є, на неї поширюється таке саме законодавство, як на БПП або "Батьківщину", – зазначив Кошель.

За його словами, участь у виборах дасть Симоненку можливість заявляти, що кримінальні переслідування проти нього політично мотивовані.

"Висунення Симоненка в президенти стало для мене несподіванкою. Особисто я думав, що він працюватиме тихо і спокійно і не наважиться на те, щоб проводити активну політичну діяльність. Адже до нього є низка запитань із боку правоохоронних та антикорупційних органів. З іншого боку, Симоненко може використовувати участь у виборах для прикриття – тобто спробує надати політичного забарвлення кримінальним переслідуванням проти себе. І треба сказати, що на майбутніх виборах президента буде не менше ніж 10 кандидатів, у яких така сама мотивація балотуватися. Це, наприклад, [нардеп-втікач Олександр] Онищенко, [нардеп Михайло] Добкін, [нардеп Надія] Савченко, [поновлений на посаді голови Державної фіскальної служби Роман] Насіров", – заявив співрозмовник.

Він підкреслив, що в агітаційних матеріалах Симоненко зможе вказувати, що представляє Компартію.

"Заява КПУ про висунення Симоненка кандидатом у президенти – винятково декларація про наміри. Це символічна заява, яка не може мати юридичних наслідків. Адже закон про вибори чітко зазначає, що партії, які потрапляють під дію закону про декомунізацію, брати участь у виборах не можуть. А отже, ЦВК не зможе зареєструвати кандидата від Компартії. Але ніхто не забороняє Симоненку балотуватися самовисуванцем. Тому його поява у виборчому списку цілком можлива. Водночас у своїй агітації він зможе вказувати, що представляє КПУ. Та й загалом люди все одно будуть асоціювати його саме з Компартією", – резюмував Кошель.