Лукашенко прокоментував ситуацію на Донбасі / фото president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про необхідність якнайшвидшого врегулювання конфлікту в Україні.

Про це він заявив сьогодні на зустрічі з учасником ТКГ від України на переговорах щодо Донбасу Віктором Медведчуком, передає БЕЛТА.

"Це непорозуміння (інакше не назвеш) треба закінчувати. Братні республіки, народи... Робимо нашим ворогам і суперникам подарунок своїми руками", - сказав Лукашенко.

Відео дня

Читайте такожУ Білорусі хочуть позбутися російського телебачення

Він зазначив, що йому важливо почути позицію Віктора Медведчука з багатьох питань, особливо по тим подіям, які розгортаються в Україні. "Для мене це важливо не тільки тому, що я особисто вболіваю за те, що там відбувається, але й тому, що це наша рідна Україна. Я служив, багато разів бував там, та й не приховую, що мої давні корені йдуть кудись туди, між Черніговом та Києвом, - підкреслив білоруський лідер. - Ще основою усьому є і наші відносини з Україною. І на початку цього конфлікту, за нашими даними, а ми чітко вели облік, до 150 тис. осіб хлинув потік з України. І ми надали їм рівні умови і права з нашими білорусами. Хоча тоді було непросто. Але, Слава Богу, все обійшлося. Хтось повернувся назад, хтось їздить туди-сюди, а хтось влаштувався, живе і працює тут як наші близькі, рідні люди. Є і негативні фактори подій, які там відбуваються. Я про це публічно завжди кажу".

Лукашенко сказав, що знає позицію Віктора Медведчука про нормалізацію ситуації між Росією та Україною. "Ви володієте інформацією і про політику, цю внутрішню політичну кухню, яка зараз розгортається. З точки зору нашої подальшого поведінки - Білорусі - нам дуже важлива ваша інформація. Ви маєте мене якось зорієнтувати в цій ситуації", - сказав він.

У свою чергу Віктор Медведчук подякував за можливість зустрічі і теплі слова про Україну. "Дійсно, сьогодні наша країна переживає багато проблем. І я тут хочу відзначити вашу особисту роль і роль Білорусі у мирному врегулюванні на Донбасі. Білорусь надала переговорний майданчик, були підписані відомі у всьому світі мінські угоди. Незважаючи на те, що вони, на превеликий жаль, не виконуються, це єдина угода, яка існує як план мирного врегулювання на Донбасі. І всі сторони розуміють те, що мир може бути лише на умовах, підписаних в Мінську", - сказав політик.

Він додав, що і сам з 2014 року бере участь у переговорному процесі, а тому часто буває в Мінську. "Для багатьох українців, які хочуть миру на Донбасі, Мінськ став не просто майданчиком братського, дружнього білоруського народу, але ще і надією, що мирне врегулювання все-таки настане", - додав Медведчук.