Українська сторона гостро поставила вимогу провести 29 грудня відеоконференцію гуманітарної підгрупи / фото УНІАН

Представники української сторони у робочій підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи сьогодні під час відеоконференції закликали представників Російської Федерації негайно звільнити 24 українських моряків, захоплених у полон у Керченськчій протоці.

Про це у Facebook написала перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи із урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

"Українська сторона поставила перед представником РФ питання негайного звільнення полонених моряків з екіпажів і захоплених росіянами суден. Відповідь була традиційно хамською - в цей момент росіяни встали і вийшли з зали, де проводилася скайп-конференція. Українська сторона вже поінформувала партнерів по нормандському формату про неприпустиму поведінку російських представників, які буквально тікають від обговорення будь-яких питань, пов‘язаних з провокацією на Азові", - наголосила Геращенко.

Відео дня

Читайте також"Суд" окупантів в Криму залишив під арештом 20 з 24 українських моряків

Також, за її словами, "українська сторона гостро поставила вимогу провести 29 грудня відеоконференцію гуманітарної підгрупи з одним питанням - негайне звільнення заручників і політв‘язнів".

"Українська сторона заявила, що готова обговорювати кожне прізвище в кожному списку, аби зблизити позиції і вийти на компромісний варіант. Ми готові до кроків в форматі 1-1, 2-2, будь-яких форм і форматів, аби тільки розморозити питання звільнення. Ми наполягаємо, що всі сторони, якщо є на те політична воля, можуть здійснити велике звільнення до Різдва, до 7 січня 2019 року. Ми готові зробити це 5 січня і запропонували формули", - підкреслила Геращенко.

Також вона зауважила, що "після завершення воєнного стану, який допоміг стабілізувати безпекову ситуацію й убезпечити Україну від нових провокацій з боку РФ на суші і на морі, українська сторона підтвердила готовність запровадити режим тиші на новорічні і різдвяні свята".

"Ми готові запровадити режим тиші в ніч на 28 грудня", - уточнила Геращенко.

За її словами, це буде вже 18-те оголошення режиму тиші.

«На жаль, попередні не протрималися і 10 хвилин - через деструктивну і провокаційну позицію РФ і їх маріонеток. Ми б хотіли вірити, що вдасться добитися сталого режиму тиші. Й в цьому дуже важлива роль СММ ОБСЄ, від місії ми очікуємо більшої активності. І наполягаємо на присутності СММ в акваторії Азовського моря і порту Керч. Й як би не тікали від обговорення цього питання росіяни, ми і надалі, на всіх майданчиках, від Відня до Мінська, від Нью- Йорка до Берліна підніматимемо це питання», - заявила Геращенко.

Вона зазначила, що українська сторона також запропонувала використати період тиші для масштабних ремонтних робіт об'єктів інфраструктури.

Як повідомляв УНІАН, вчора, 26 грудня, Геращенко повідомила, що РФ не відповідає на пропозицію України щодо обміну заручників і політв'язнів перед Різдвом. Українська сторона хоче здійснити обмін 22 засуджених росіян на 22 українських політв'язнів та 72 сепаратистів на 19 українських заручників, яких утримують на окупованих територіях Донбасу. Українська сторона ініціювала на 27 грудня відеоконференцію учасників гуманітарної групи ТКГ для обговорення питання обміну заручниками 5 січня.