Комітет ВР рекомендував парламенту ухвалити закон про зміну підлеглості парафій / фото УНИАН

Комітет Верховної Ради України з питань духовності і культури рекомендує парламенту ухвалити закон про зміну підлеглості релігійних громад.

Читайте такожПорошенко сподівається на продовження об’єднання священиків в єдину помісну Православну церкву України

Як передає кореспондент УНІАН, на засіданні зазначеного комітету більшість його членів проголосували за пропозицію винести на розгляд парламенту доопрацьований на базі законопроекту №4128 проект закону і рекомендувати ухвалити його в першому читанні і в цілому як закон.

Відео дня

Проти цього рішення проголосував народний депутат Вадим Новинський із фракції «Опозиційний блок» і утримався народний депутат із фракції «БПП» Ярослав Лесюк, який зазначив, що підтримує новоутворену українську церкву, але вважає, що необхідно пройти всю процедуру відповідно до регламенту, щоб не допустити можливості говорити про порушення регламенту.

На засіданні комітету народний депутат України Віктор Єленський зазначив, що законопроектом передбачено, що рішення про зміну підлеглості ухвалюється на загальних зборах релігійних громад.

«Я просто б переніс рішення Європейського суду з прав людини у справі Святомихайлівської парафії проти України норму, що рішення про членство в громаді вирішується виключно самою громадою», - сказав він.

Єленський також повідомив, що законопроектом передбачається, що рішення про зміну підлеглості і зміни та доповнення до статуту ухвалюються загальними зборами релігійної громади, і воно ухвалюється не менше як двома третинами членів релігійної громади.

Він підкреслив, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту «засвідчується підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали таке рішення».

Новинський виступав категорично проти такого рішення, зазначивши, що воно ухвалюється з порушенням багатьох регламентних норм.

За його словами, комітет не мав права доопрацьовувати законопроект, який був внесений 23 лютого 2016 року, і по суті розроблювати новий законопроект.

Він наголосив, що, крім того, текст законопроекту був розданий за дві години до засідання комітету, і неможливо було його опрацювати

Новинський додав, що ця ситуація нагадує ухвалення так званих «диктаторських законів» 16 січня 2014 року.

Він вважає, що все це робиться «за дорученням президента», який створює не церкву, а «політичну організацію як департамент адміністрації президента».

На переконання депутата, такі дії призведуть до «серйозних наслідків для українського суспільства».

Раніше голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що вже в четвер парламент має розглянути законопроект щодо зміни релігійними громадами підлеглості.