Парубій розповів про законопроект №4128 / фото УНІАН

В четвер парламент має розглянути законопроект щодо зміни релігійними громадами підлеглості.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова Верховної Ради України Андрій Парубій на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту.

Він нагадав, що після отримання Україною томосу багато релігійних громад захотіли перейти до української церкви.

Відео дня

Читайте такожНа Дніпропетровщині перша парафія колишньої УПЦ МП приєдналася до Православної церкви України

«І парламент має зробити все для того, щоб цей процес був не конфліктний, а юридично виваженим і грамотним», - зауважив голова ВР.

Парубій наголосив, що в парламенті зареєстровано законопроект №4128 з цього питання, але, на жаль, він не враховує всіх процедур. За його словами, він звернувся до профільного комітету, щоб законопроект був доопрацьований з врахуванням рекомендацій і рішень Європейського суду з прав людини.

Спікер вважає, що має бути підготовлений законопроект щодо зміни релігійними громадами підлеглості.

«І я переконаний, що нова редакція законопроекту відповідатиме найкращим європейським стандартам і допоможе у повній мірі реалізувати права віруючих та забезпечити свободу совісті», - сказав Парубій.

Він підкреслив, це має бути законопроект, який дозволить уникнути будь-яких конфліктів на релігійному грунті, оскільки «це питання не тільки релігійне, але й питання національної безпеки».

«Я сподіваюся, що комітет в середу зможе розглянути і ухвалити рішення, і якщо буде воля парламенту, то ми в четвер зможемо включити доопрацьований проект закону в порядок денний сесії для прийняття рішення. І я вважаю, що це буде одним із найважливіших законів на цей тиждень і покаже, що український парламент відповідає масштабним викликам, які стоять сьогодні перед Україною», - додав Парубій.